Nemačka štampa o izborima u Srbiji: "Tuče, fantomski birači i paralelni spiskovi" 1Foto: Beta/Milan Obradović

Štampa na nemačkom jeziku navodi da su izborni dan u Srbiji obeležile brojne neregularnosti te da je rat u Ukrajini zasenio sve ostale teme. Postavlja se pitanje da li će Srbija promeniti politiku prema Rusiji.

Nemački nedeljnik Cajt na svom portalu prenosi procene rezultata prema kojima je Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu, dok je SNS odbranila većinu.

Portal prenosi da su se „opozicione grupe i nevladine organizacije na dan izbora žalili na razne nepravilnosti, između ostalog pokušaje prevare i nasilne napade na opozicione političare“.

Austrijski dnevnik Prese naslovio je izveštaj ovako: „Tuče, fantomski birači i paralelni spiskovi u Srbiji“.

Frankfurter algemajne cajtung u agencijskom izveštaju ocenjuje da je „rat u Ukrajini zasenio izbornu kampanju. U pozadinu su potisnute ranije dominantne teme zaštite životne sredine i korupcije“.

U Srbiji se na izborima u nedelju ništa neće promeniti jer je Vučićev sistem u proteklih deset godina zauzeo institucije, komentariše bečki list Standard. „Pa ipak postoji šansa za promenu. Jer Srbija bi mogla – ukoliko to shvate liberalne snage u EU i SAD – da zbog rata u Ukrajini bude navedena da konačno odustane od cik-cak kursa i da se distancira od Putinovog režima“, navodi Standard.

Autorka Adelhajd Velfl podseća da je Srbija zavisna od ruskih energenata, i da od sredine maja NIS, u većinskom ruskom vlasništvu, zbog sankcija neće više primati sirovu naftu kroz hrvatski Jadranski naftovod.

„Možda će Srbija zato morati da nacionalizuje NIS. To je slučajna nuspojava sankcija protiv Rusije, koja otvara istorijski prozor. Ukoliko zapadne firme uskoče umesto Gazprom Njefta, Srbija bi mola da smanji zavisnost od Kremlja. A ta zavisnost postala je opasna i po Vučića“, navodi se u komentaru Standarda.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari