Ponoš: Nisam za ulazak u NATO, saradnja u Partnerstvu za mir 1foto FoNet Marija Đoković

Kandidat za predsednika Srbije koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Zdravko Ponoš izjavio je da se protivi ulasku Srbije u NATO, ali da se zalaže za saradnju u okviru Partnerstva za mir.

On je na televiziji Prva rekao da je saradnja sa Partnerstvom za mir neophodna jer je Srbija okružena NATO zemljama, a NATO je odgovoran i za zaštitu srpskog stanovništva na Kosovu.

„Da nešto što sam radio nije valjalo, ova vlast bi to za deset godina promenila“, rekao je Ponoš i dodao da su promene u vojsci urađene „u cilju marketinga“.

Ponoš je rekao da će njegov prvi potez kad postane predsednik biti da poštuje Ustav i da radi ono što se nije radilo prethodnih godina.

„Najvažniji zadatak predsednika je da poštuje Ustav, da uvaži da sve institucije rade svoj posao i da vraća jedinstvo, i da u odbrani i spoljnoj politici ispuni nadležnosti, a da se u druge stvari ne meša“, rekao je Ponoš.

Dodao je da je „odlazeći predsednik svojim glasačima obećao jedno, a drugo zapadnom svetu“.

„Ljudima ne treba priča kao što odlazeći predsednik radi da tu krizu rešava tako što trenutno ima intenzivniju komunikaciju sa bogom. Komunikacija sa bogom je dosta privatna stvar, on odgovara građanima“, rekao je Ponoš.

Osvrnuo se na to da se predsednik Rusije Vladimir Putin uvek uključivao u predizbornu kampanju Aleksandra Vučića, a da ga sada nema.

Kada je reč o odnosu prema Ukrajini, on je rekao da je osudio ugrožavanje teritorijalnog integriteta i da je agresija nedopustiva, da nema zamerku na odnos sadašnje vlasti prema Ukrajini, već na način na koji je to izrečeno u cilju širenja panike u kojoj će „otac nacije da spasi sve“.

Ponoš je dodao da je glasanje Srbije u UN uradjeno pod pritiskom zapadnih sila i da on ima pouzdana saznanja da je „odlazeći predsednik obećao da ga ne pritiskaju da uvodi sankcije Rusiji do izbora“ a da je svojim glasačima obećao nešto drugo.

Potvrdio je da i dalje misli da je Vučić „kraljica drame“ kada je sazivao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a onda otputovao u Monako „da gleda pozorišnu predstavu“.

„Niko ne spori značaj teme, ali ako je hitno onda se sednica zaziva u roku od dva sata. A on zakazuje u roku od dva dana, a onda ide u Monako da gleda pozorišnu predstavu. Ako je drama, šta će u Monaku, nema ništa bitno tamo. Zamislite da je Tito obeveštavao gradjane koliko ima ribljih konzervi i to iz Monaka. Drama iz Monaka“, rekao je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari