Predizborna atmosfera u opštini u kojoj se svi poznaju: SNS računa na kapilarne glasove 1Foto: opština Sečanj

U centru Sečnja stoji bilbord i na njemu poziv da se obnovi lokalni hram. Od stranačkih promocija za sada, bar na bilbordima, još ništa. Možda nema ni potrebe. Ova je opština toliko mala da se gotovo svi poznaju. I znaju i za koga glasaju i za koga će glasati. A kad smo kod glasanja, evo još jednog paradoksa. U birački spisak je, prema podacima objavljenim uoči januarskog referenduma, upisano 10.527 građana sa pravom glasa, zvanični je podatak opštinske izborne komisije.

Sa takvim podacima, da li je kampanja uopšte potrebna? Iako izborna trka ulazi u završnu fazu, u opštini Sečanj atmosfera je uobičajena.

Nije tako bilo do predaje izbornih lista. Borba saopštenjima između vodeće Srpske napredne stranke i članova grupe Vukašin Baćina, ko kupuje glasove za potpise, završila se privođenjem Vukašina Baćine, koji je zbog navodne kupovine potpisa u pritvoru proveo 24 sata. Gotovo istovremeno, dok je Baćina bio u pritvoru, Republička izborna komisija prihvatila je listu grupe građana i svojim rešenjem, valjda, verifikovala da je sa potpisima sve u redu.

Nakon toga, situacija u samom Sečnju, Jaši Tomiću, odakle je Baćina, i ostalih devet mesta u opštini smirila se. Iako bi kampanja trebalo da je u finišu, u Sečnju i okolnim selima atmosfera je uobičajena.

Socijalisti su se u sečanjskoj skupštini, za razliku od drugih sredina, ponašali kao opozicija. Nisu učestvovali u vlasti, na svakoj sednici su imali šta da kažu, čitali materijale i podnosili amandmane.

– Vlast u Sečnju nije radila dobro i ostavka predsednika opštine Rađenovića, iako je on prešao na funkciju načelnika okruga, rezultat je lošeg rada, pa su izbori praktično iznuđeni. Nas kao odborničku grupu od pet članova predsednik nije ni obavestio o ostavci. Izbori su iznuđeni. Mi se nadamo dobrom rezultatu, lista nam je najkvalitetnija, imamo šest kandidata sa fakultetima i to je garancija da bismo znali da upravljamo opštinom, kaže Milan Radovanović, odbornik Socijalističke partije Srbije u sečanjskom parlamentu od 2012. godine.

Kampanju u Sečnju stranke vode svaka na svoj način. U opštini ne postoji nijedan medij, pa se polemike vode na društvenim mrežama.

– Srpska napredna stranka računa na kapilarne glasove i oni su svoje članove i zaposlene u opštini i javnim preduzećima i ustanovama angažovali na prikupljanje sigurnih glasova, kaže Sečanjac koji poznaje prilike pa baš zato ne bi da se predstavi imenom i prezimenom. Radikali imaju svoje uporište u Boki i računaju da će im glasovi iz tog sela i još malo sa strane doneti nekog odbornika. Građani su se malo razočarali u liste grupa građana jer su videli kako se to završava posle izbora. Iako, jasno je svima da kao grupa građana pa još opozicija ne možete da računate da ćete prolaziti na konkursima, rešiti neki problem u selu odakle dolazite. Ako nemate jaku finansijsku zaleđinu ili pređete u vlast ili se manete politike, kaže naš sagovornik.

Ako se nekom učini da je izbor za opštinu koja ima nešto više od 10.000 birača mali, treba reći da je situacija bila gotovo identična pre dve godine kada su održani lokalni izbori. Tada je kandidaturu istakla još jedna lista, grupa građana „Milimirka Beba Antić – Narod zna“. Ova je lista osvojila tri mandata, ali su dva odbornika odmah nakon izbora prešla u Srpsku naprednu stranku.

Istina, na izborima je učestvovala i Ruska stranka, sada ih nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari