Predsednički kandidat Tadićeve SDS Dragoslav Šumarac za sad bez podrške Nove i 1od5miliona 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Dragoslav Šumarac biće kandidat Tadićeve Socijaldemokratske stranke za predsednika Srbije.

Šumarac je danas na konvenciji koalicije “Ajmo Ljudi“ u Nišu rekao da je dobio poziv Borisa Tadića da bude kandidat ove liste, ali u Novoj stranci, takođe članici koalicije, kažu za Danas da ne učestvuju u ovoj kanidaturi. Iz Pokreta #1od5miliona za naš list kažu da kao koalicija još nisu seli da se dogovore o podršci Šumarcu.

SDS u saopštenju navodi da kandidaturom Dragoslava Šumarca građani Srbije na ovim izborima dobijaju kandidata nedvosmisleno proevropske orijentacije, koji je ceo svoj politički život bio posvećen ideji moderne evropske Srbije i strateškog cilja učlanjenja Srbije u Evropsku uniju.

„U trenutku kada je evropska ideja u Srbiji ugrožena i kada su građani Srbije na ovim izborima praktično ostali bez kandidata jasne proevropske orijentacije, smatramo da je kandidatura Dragoslava Šumarca od izuzetnog značaja za budućnost Srbije i za opstanak demokratske i evropske ideje u našoj zemlji. Dragoslav Šumarac je bio ministar za urbanizam i građevinu u Vladi Zorana Đinđića, koja je bila prva demokratska i proevropska vlada u Srbiji, a ovu kandidaturu objavljujemo na dan atentata na Zorana Đinđića, boreći se za ideju i politiku za koju je on dao život. Duboko verujemo da onoliko koliko je evropski glas u Srbiji glasan, da će toliko u Srbiji biti prisutna sloboda, demokratija i razvoj. Dragoslav Šumarac danas predstavlja takvu Srbiju i bićemo najglasniji u odbrani evropskih vrednosti i danas kada su one napadnute najviše od devedesetih godina“, dodaje SDS.

Navodi se i da je Dragoslav Šumarac kandidat najvišeg nivoa kompetentnosti, političkog iskustva i ogromnog međunarodnog ugleda.

Rođen je u Raškoj 1955. godine. Bio je potpredsednik Demokratske stranke i jedan je od utemeljivača obnove infrastrukture u Srbiji i donošenja strateških dokumenata koji su bili pretpostavka razvoja naše infrastrukture. Kao student generacije diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu i kasnije doktorirao u SAD. Od 1979. godine radio je na Garađevinskom fakultetu u Beogradu, na kom je od 1998. do 2020. bio redovni profesor. Od 2020. je redovni profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i prorektor za nauku. Kao ministar za urbanizam i građevinu u Vladi dr. Zorana Đinđića, inicirao je osnivanje Inženjerske komore Srbije, koja okuplja više od 28.000 licenciranih inženjera. Dragoslav Šumarac je bio osnivač i prvi predsednik Inženjerske komore Srbije i prvi Srbin koji je izabran za člana Evropske akademije nauka, piše N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.