Sagovornici Danasa: Postoji teoretska mogućnost da SPS ode u opoziciju 1foto FoNet/SPS

Nakon što je Aleksandar Vučić ponovio da Srpska napredna stranka ima većinu od 135 poslanika za formiranje vlasti na republičkom nivou, nametnulo se pitanje znači li to znači da on ne računa na Socijalističku partiju Srbije i da će ta stranka nakon decenija na vlasti otići u opoziciju.

Sagovornici Danasa kažu da je i ta opcija moguća, jer je Vučić ljut na Ivicu Dačića zbog populističke izborne kampanje, ali da se ne sme zaboraviti da su socijalisti potrebni naprednjacima za formiranje vlasti u Beogradu. Zato je, kažu, od odlaska SPS-a u opoziciju, realnije njihovo participiranje u vlasti, ali sa potkresanim krilima.

“Postoji teoretska mogućnost da socijalisti ispadnu iz kombinacije za formiranje republičkih vlasti, ali to nije baš sasvim sigurno. Verovatnije je da je namera naprednjaka da im smanje ambicije i da im se ograniče apetiti. To bi praktično značilo da Dačić, uprkos kampanji za premijera, ne može da računa na premijersko mesto. Ali takve scenarije smo viđali i ranije, a kao prethodnica su uvek išle izjave Zorane Mihajlović, Dragana Šormaza i sličnih koje su imale za cilj da se pomisli da je SPS pušten niz vodu”, kaže Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Mladen Mrdalj, politikolog, smatra da je ključni Vučićev problem kako da sačuva Beograd uz pomoć SPS, a da socijalistima ne dozvoli da spreče približavanje Srbije stavovima EU o Rusiji.

On kaže da saradnja Vučića sa tri stranke desnice koje su se izjasnile protiv uvođenja sankcija Rusiji skraćuje prostor SNS da sarađuje i sa njima.

“Sa druge strane, bez SPS nema vlasti SNS-a u Beogradu. A ponovljeni izbori u Beogradu bi doveli do istog, ili goreg položaja za SNS. Doduše, izborna matematika pokazuje da SNS može imati 135 poslanika u zbiru sa jednom od desnih partija (DSS, Dveri, Zavetnici) plus neke manjinske partije, ili čak sa “Moramo” plus neke manjinske partije. Od manjinskih partija Vučiću problem, teoretski, može biti SVM, ukoliko bude sledio Orbanov proruski stav, dok bi bošnjačke partije lakše podržale okretanje Srbije od Rusije”, objašnjava Mrdalj.

Prema njegovim rečima, svaka od desnih partija će izgubiti ukoliko se priključi SNS-u, ali da je to znao i Aleksandar Šapić, pa se ipak utopio u SNS.

“Pošto politička računica desnice nalaže odbijanje saradnje sa SNS ne samo zbog Rusije, već i zbog kosovske politike i unutrašnje politike, ukoliko neko pristane na koaliciju sa njim to će verovatno biti posledica lične ucene, ili korupcije. Ukoliko, do toga ne dođe, Vučić će verovatno ići na vladu od 127 (dve bošnjacke partije plus Zajedno za Vojvodinu), a onda će pokušati ono što je pokušao Dritan Abazovic. To je da za politiku okretanja od Rusije u skupštini dobije podršku od “Moramo” koji ne bi imali izbora da glasaju drugačije, a da za politiku nepriznavanja Kosova i podrške Republici Srpskoj dobije podršku desnice, koja ne bi mogla da glasa drugačije”, ističe sagovonik Danasa.

On smatra da bi ova politika verovatno uživala podršku iz EU, koja bi pomogla diciplinovanju partija manjina.

Naravno, ukoliko Vučić aktivira preletače kupovinom, ili ucenom onda će se njegova skupštinska većina sklopiti iz drugačijih delova. Na kraju, moguće je da se postigne dogovor sa SPS i EU da Srbija uvede neke simbolične sankcije Rusiji koje će EU prihvatiti kao dovoljan dokaz odanosti, a koje će SPS prikazati kao vrhunski diplomatski trik kojim je SPS sprečio “stvarne” sankcije protiv Rusije, pa da budu i vuci siti i ovce na broju”, zaključuje politikolog.

Komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da SNS ima većinu od 135 poslanika, Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, kaže da je matematički nemoguće da ima preko 133 poslanika, čak i da sve manjine uđu i većinu.

“Međutim, ovo je jasna Vučićeva politička poruka SPS-u, nastavljajući optuživački narativ prema njima i Dačiću od izborne noći”, kaže Milenković.

Prema njegovim rečima postoji još jedan sloj Vučićeve poruke, a taj je da osim Srpske napredne stranke i manjina, sve ostale izborne liste nisu monolitne.

“Prema tome matematika onda uključuje i delove tih lista, uključujući SPS-JS listu”, zaključuje Milenković.

Aleksandar Vučić je gostujući na RTS rekao da SNS ima većinu u skupštini Srbije od bar 135 poslanika. Nije precizirao ko bi tačno činio tu većinu, osim što je ponovo spomenuo Savez vojvođanskih Mađara.

Nagovestio je da ga je od izbora do danas Ivica Dačić zvao desetak puta, ne precizirajući teme razgovora. Podsetio je, međutim, da SPS nije bio potreban SNS u četiri vlade, ali su ipak bili partneri i naveo da je zahvalan toj stranci, ali da to nije bio presudan faktor za njegovu pobedu u prvom krugu.

“Ja sam tokom kampanje morao da vodim državu i da se ponašam odgovorno, a ostali su bili na raspustu i vodili kampanju nudeći populističku politiku kojom bi za pet dana uništili državu”, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari