Šta kažu kvote: Kakve šanse po kladionici imaju Vučić, Ponoš, Đurđević Stamenkovski i Vuletić? 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Najveće šanse da postane predsednik Srbije nakon izbora 3. aprila, ima odlazeći predsednik Srbije i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, sudeći po kvoti 1.01 u kladionici Meridianbet. Vučić takođe, po procenama ove kladionice, je jedini koji ima šansu da pobedi u prvom krugu.

S obzirom da svoju kandidaturu Vučić još nije ozvaničio, ako se naprednjaci odluče da umesto Vučića kandiduju Sinišu Malog kvota za njegovu pobedu 75, dok je ona za Zoranu Mihajlović 11. Kisić Tepavčević stoji lošije i od Mihajlović i od Malog, njena kvota je 99.

Kvota za kandidata “Ujedinjene Srbije“ generala Zdravka Ponoša je 7.00, dok ona za Borisa Tadića 50.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski ima manje šansi od Ponoša, s obzirom da njena kvota iznosi 15.

Da se Socijalistička partija Srbije odlučili da ima svog kandidata na izborima, i da je taj kandidat Aleksandar Antić, on bio imao jednake šanse kao predsednica Zavetnika.

Kandidatkinja koalicije “Suverenisti’ Branka Stamenković ima kvotu 150, a više šanse da postane predsednik od nje bi imao predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, čija kvota iznosi 101.

Iako ju je koalicija “Moramo“ kandidovala pre nego što su “Suverenisti“ kanidovali Stamenković, Biljane Stojković i dalje nema na ovoj kladionice.

Svoju kandidaturu je najavio i profesor na Pravnom fakultetu, predsednik pokreta “Crno na belo“ Vladimir Vuletić. Njegova su šanse da postane predsednik male, s obzirom da je njegova kvota 400. Sudeći po kvotama, više šanse od njega da postanu predsednici bi, kada bi se kandidovali, imali Dragan Džajić, Duško Vujošević, Vanja Udovičić, Željko Mitrović, Velimir Ilić, Nemanja Šarović, Đorđe Vukadinović, ali i MMA borac Vaso Bakočević…

Treće mesto na izborima najveće šanse ima da osvoji Đurđević Stamenkovski, a nakon nje za treće mesto se najbolje kotiraju sa kvotom 2.00 – Miloš Jovanović, kandidat koalicije NADA, zatim predsednik DJB Saša Radulović (2.20), predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj (3.00), Boško Obraodvić (3.50), a ispod njega je Zdravko Ponoš (4.00).

Ipak, Ponoš ima više šansi za drugo mesto u prvom krugu, sudeći po kvoti 1.10. On je najbolje plasirani kandidat za drugo mesto, a ispod njega su Milica Đurđević Stamenkovski sa 2.00, Saša Radulović sa 6.00 i Boško Obradović sa 10.

Meridianbet procenjuje da će SNS na parlamentarnim izborima osvojiti 53,1 odsto. Socijalistima daje 8.5 odsto, a Ujedinjenoj Srbiji 16.1 odsto podrške. Cenzus po ovoj kladionici prolaze i zeleno-leva koalicija “Moramo“ i Srpska stranka Zavetnici, ali i koalicija “Suverenisti“. Moramo će imati 4.5 odsto, Zavetnici 3.5, a Suverenisti 3.1 odsto podrške birača, procenjuje ova kladionica.

Od lista ispod cenzusa, najbliža cenzusu je koalicija “NADA“. Njima se procenjuje podrška 2.7 odsto podrške birača. Ispod njih je Srpska radikalna stranka sa 1.95 odsto, a ispod radikala je lista “Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“ Srpskog pokreta Dveri i frakcije Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije oko Žike Gojkovića, kojima se procenjuje 1.8 odsto podrške.

Što se tiče manjinskih lista – listi Saveza vojvođanskih Mađara se procenjuje 1.8 odsto podrške.

Da postane sledeći gradonačelnik Beograda najviše šanse imaju Aleksandar Šapić, sa kvotom 1.75 i Goran Vesić, sa kvotom 1.80. Odlazeći gradonačelnik Zoran Radojičić ima kvotu 4.00.

Bolje od Radojičića je plasiran Vladeta Janković, kandidat “Ujedinjenih za pobedu Beograda“, a njegova kvota je identična onoj kandidata socijalista Tome File – 3.00.

Lošije od File i Jankovića stoji kandidat “Moramo“ Dobrica Veselinović, čija kvota je 5.00.

Kandidat koalicije “NADA“, Vojislav Mihajlović je kvoti 12, a kandidat “Suverenista“ Vojin Biljić na 8.00, isto kao i predsednica Zavetnika.

Kandidat radikala Miljko Ristić ima kvotu 50, a među imenima se našlo i ono sina lidera radikala – Vladimira Šešelja, čija je kvota 80.

Na listi se našla i glumica Iva Štrljić, koja je sedma na beogradskoj listi naprednjaka. Ipak njene šanse su male, sudeći po kvoti 100.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari