U Kragujevcu oko 20 časova gužve ispred birališta, birači dobijali SMS poruke da glasaju za Vučića 1Foto: Z.S.M.

Ni pola sata posle 20 sati u GIK Kragujevac nisu stigle zvanične informacije o zatvaranju svih 168 biračkih mesta na području grada. Sa druge strane, tokom dana čitaoci Danasa prijavili su nam da su im stigle SMS poruke da glasaju za Aleksandra Vučića. Pred kraj zakonskog roka za glasanje na pojedinim biračkim mestima uočljive su bile gužve, mahom mlađih birača.

Svi birači koji su se zatekli na glasačakom mestu pre 20 sati imaju pravo da glasaju na izborima.

Prema informacijama koje smo dobili iz Odeljenja za komunikaciju Gradske uprave GIK Kragujevac, oni neće objavljivati rezultate tokom noći.

Prema njihovim rečima, rok za primanje materijala sa glasačkih mesta je 12 sati, a zakonski za objavljivanje izbornih rezultata 96 sati.

U Kragujevcu oko 20 časova gužve ispred birališta, birači dobijali SMS poruke da glasaju za Vučića 2
Foto: Z.S.M.

Posmatrači CESID-a uložili su prigovor na bilbord Aeksanda Vučića koji se nalazio odmah pored glasačkog mesta 52, na Bubnju, ali su im u GIK odgovorili da zakon od najmanje 50 metara od izborno-propagnadnih materijala više ne važi.

Inače, portreti političkih kandidata i njihove poruke na svim dosadašnjim izborima bili su skidani sa ovog mesta na dan glasanja.

Tokom dana čitaoci Danasa prijavljivali su da dobijaju poruke od SNS-a da izađu i zaokruže brojeve 1 i 6 – Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, „da pobedi budućnost Srbije”. U neke od njih reporter Danasa imao je uvid.

Lista koalicije „Marinka Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” u Kragujevcu saopštila je da su evidentirali čitav niz nepravilnosti na biračkim mestima, poput donošenja nezapečaćenih koverata za prijave za glasanje van biračkog mesta posle 11 sati, incident da je neko glasao umesto evidentiranog birača u školi „Mirko Jovanović”, pokušaje ubacivanja belih listića u kutije ili iznošenje glasačkih lističa sa biračkih mesta, zajednička glasanja iza paravana, duple spiskove u MZ Veliko Polje i lobiranje pripadnika NVO Udruženja „Posle kiše” ispred biračkog mesta u školi „Stanislav Sremčević” i pokušaj uticanja na izbornu volju građana.

Komentarišući za „Danas” izlaznost do 18 sati od skoro 52 odsto biračkog tela u Kragujevcu Zlatko Milić, član Gradske izborne komisije istakao je da je to „izlaznost koja odavno nije viđena”.

Po njemu, do kraja glasanja to znači da će ukupna izlaznost biti više od 60 posto punoletnih Kragujevčana.

– Tolika izlaznost znači da vladajući SNS sigurno „pada”, dok opozicija – šta god se pod time podrazumevalo „raste”. takođe izlaznost od 60 odsto znači i drugi krug predsedničkih izbora, ceni Milić, kao dugogodišnji član GIK-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari