Veselinović očekuje promenu vlasti, a Fila zajedničku pobedu sa SNS-om 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS)

“Ukoliko Aleksandar Šapić dobije više glasova na beogradskim izborima Socijalistička partija Srbije biće manjinski partner u koaliciji sa SNS, a ukoliko ja dobijem više glasova, razgovaraćemo “, rekao je Toma Fila, kandidat socijalista za gradonačelnika Beograda u jutarnjem programu RTS. Govoreći o mogućim postizbornim koalicijama, Dobrica Veselinović, kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije “Moramo”, naveo je da će razgovarati sa svima koji nisu učestvovali u vlasti, kako bi smenili naprednjačku vlasti širom Srbije. Rekao je i da očekuje da će aprilski izbori doneti iznenađenje koje će pokrenuti talas promena u Beogradu

Toma Fila i Dobrica Veselinović su, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, predstavili planove koalicija na čijem su čelu kao kandidati za gradonačelnika Beograda, pri čemu Veselinović očekuje da dođe do promene vlasti, a Fila zajedničku pobedu sa SNS-om. Oni su naveli i šta su za njih prioriteti. Za Veselinovića su to čist vazduh i bolji saobraćaj, a za Filu čistiji Beograd.

Dvojica sagovornika saglasila su se da je pitanje zagađenja važan problem koji treba rešavati. Govoreći o Planu za dobar grad koalicije „Moramo“, Veselinović je naglasio da je Beograd dugi niz godina jedan od najzagađenijih gradova u svetu i da se u takvom gradu ne može živeti.

„Prva stvar je rešiti problem zagađenja vazduha. Ne možemo da dišemo u Beogradu i to je prioritetna stvar. Druga stvar je rešavanje pitanja saobraćaja, treća je uključivanje građana u to kako se njihov grad razvija, revizija svih štetnih ugovora koje je ova vlast potpisala“, rekao je Veselinović i dodao da imamo saobraćaj kojim se ne možemo kretati, imamo stihijski razvoj Beograda koji čini Beograd lošim mestom za život o imamo pogodovanje razvoja velikim investitorima, a ne potrebama običnih građana.

I kandidat socijalista za gradonačelnika konstatovao je da po pitanju zaštite životne sredine nema političkih razlika između njih.

“ Meni smeta kad vidim da je prljavo, smeta mi što nema kanalizacije. Ali nakon bombardovanja mi smo mnogo napravili, jer nama krov ne prokišnjava na jednom mestu, prokišnjava na 30-40 mesta. Nema kanalizacije, izliva se u Dunav, jedino se u Beogradu to radi. Vazduh ne valja… Moramo da radimo na tome, da operemo grad. Nadam se da svi žele da popravimo ovaj grad.“, poručio je Toma.
Kandidat koalicije Moramo primetio je da su socijalisti tolike godine bili na vlasti i da sada konstatuju da ništa nije urađeno.

“Goran Trivan je od 2008 do 2017 godine bio gradski sekretar za zaštitu životne sredine, posle i tri godine ministar životne sredine i nije rešio ni jedan problem”, rekao je Veselinović, a Fila je odgovorio da je Trivan pokušavao da reši probleme, ali da “mu nisu omogućili, a ništa čovek sam ne može da uradi”. On je naveo i da će , ukoliko pobedi na izborima pozvati Trivana da mu pomogne .

Rekao je i da očekuje da će, zajedno sa SNS-om, pobediti na izborima, te da i u toj situaciji ne želi da se stvaraju krvni neprijatelji, već da se uspostavi saradnja oko toga šta treba uraditi. Veselinović je tu izjavu ocenio kao neozbiljnu, ističući da je neophodno da promena dođe odozdo i da pitanje zagađenja u Beogradu nije teško rešiti.

„Potrebno je investirati novac koji već postoji u ozbiljne projekte energetske efikasnosti i izolacije naših zgrada. Prosečno srpsko domaćinstvo troši 60 odsto više energije od prosečnog domaćinstva u EU. Mi energiju bacamo, to je preduslov da pokrenemo ozbiljan energetski tranzicioni period, gde ćemo sa osnovnih izvora energije, uglja, preći na održive izvore. To hitno mora da se počne“, rekao je Veseinović i istakao važnost kažnjavanja zagađivača i subvencija za prelazak sa individualnih ložišta na bolje ogrevne sisteme.

Fila je naveo da to puno košta i da je problem u nedostatku para.

„Sve je važno i mi pokušavamo, mi smo mnogo uradili za ovih osam godina koliko smo na vlasti u gradu, zaposleno je 738.000 ljudi. Samo govorim da je za njega redosled – vazduh, za drugog je kanalizacaija. Ja ne znam šta je rešeno kod nas i da sad izađete na ulicu i kažete – e ovaj problem ne postoji“, rekao je Fila i dodao da bi u rešavanju ovih problema, ukoliko dođe na mesto gradonačelnika, računao na one koji su protiv socijalista i koji bi mogli da daju doprinos, savetom, mudrošću, mladošću

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari