''Vučić nastavlja da se kukavički i nemoralno ponaša'': Sagovornici Danasa o Vučićevom odbijanju duela sa Ponošem 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Kandidati za predsednika Aleksandar Vučić i Zdravko Ponoš bili su pozvani na duel na TV N1, ali je taj poziv Vučić odbio uz obrazloženje da je ta televizija zvala njegovu decu sve vreme kriminalcima, nekad i ubicama.

Zoran Gavrlilović, direktor BIRODI, kaže za Danas da “pod jedan – Vučićje neko kome biračko telo koje gleda N1 – nije bitno“.

Njegov izborni štab će u fokus staviti one televizije koje gleda biračko telo koje podržava Vučića. Veliki problem je što se u Srbiji ustanovila praksa da političari, posebno javni funkcioneri biraju televizije na kojima će da se pojavljuju ali to je suprotno članu 51 Ustava Srbije zato što posebno javni funkcioneri moraju da polažu račune građanima, a jedan od načina za to su mediji. Ključna stvar je da RTS bude taj koji će pozvati sve kandidate za predsednika Republike da se suoče najmanje jednom, i pre drugog kruga, jer to je posao javnog servisa“, kaže Gavrilović.

Za akademika Dušana Teodorovića, koji je i član tima Zdravka Ponoša, Vučićevo obrazloženje odbijanja poziva na duel je “potpuno lažan odgovor“.

“On nastavlja kukavički da se ponaša i služi se svim sredstvima u pokušaju da ostane na vlasti. Smatram da je to jedno nemoralno i nepristojno ponašanje, ali pre svega kukavičko. Ne radi se samo o generalu Ponošu, ja mislim da, i bilo ko drugi da je na mestu Ponoša, on ne bi smeo da izađe najozbiljnijem takmacu na duel“, kaže Teodorović.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović smatra da Vučić nikada, nikome, neće izaći na duel.

“To je deo političke kulture koju on gradi u Srbiji, a toje autoritarna politička kultura u kojoj je sva vlastkoncentrisana kod jednog čoveka“, navodi Popović.

Nema nikakve sumnje da je to nespremnost trenutnog predsednika da izađe u dijalog sa nekim ko može da mu oponira i iskaže drugačije stavove i mišljenja, kaže Rade Veljanovski, koopredsedavajući tela za praćenje medija.

“To što ne želi da izađe na televiziju N1 praktično dezavuiše sve ostale napore onih koji se bave medijima da se konačno medijska sfera postavi kao polje debate i dijaloga o svim društvenim pitanjima. Ako on to izbegava – on praktično time anulira sve mogućnosti da mi konačno dobijemo polje razgovora kao demokratsku javnu sferu“, naveo je za Danas Veljanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari