Vuletić: Došlo do pomeranja u desno, ali nema jačanja radikalne ekstremne desnice 1foto FoNet/Aleksandar Mijailović

Profesor Vladimir Vuletić ocenio je jutros da su parlamentarne izbore obeležili rezultati koalicije NADA, stranke Zavetnici i pokreta Dveri i da, iako je došlo do pomeranja u desno, nema jačanja radikalne ekstremne desnice.

Vuletić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je kandidat Srpske napredne stranke (SNS) imao bolji rezultat od lista koje je predvodio.

„Kada posmatramo šta se desilo, vidimo da je osnovni razlog pojava nekoliko novih, mladih lidera, stranaka na desnici, govorim pre svega o NADI, Zavetnicima, Bošku Obradoviću“, kazao Vuletić.

On je dodao da će sada biti važna „veština političara“ kako da naprave Vladu, jer SNS nema dovoljno poslanika.

„To je prvi put da oni sada nemaju, ono što je nekada postavljeno kao cilj: 50 odsto plus jedan. Sada ćemo videti kako se SNS snalazi kada je potrebno praviti koalicije. Postoje različite mogućnosti“, naglasio je Vuletić.

Govoreći o rezultatima Zdravka Ponoša od 17 odsto na predsednički izborima, ukazao je da je to na nivou ili malo više od onoga što je svojevremeno osvojio Saša Janković i da se može pretpostaviti da će to biti temelj na kojem će pokušati da i dalje jača svoju poziciju.

Vuletić je naveo i da se ponašanje Republičke izborne komisije (RIK) ne razlikuje u odnosu na prethodne godine.

„Očigledno je da stranke uspevaju da budu ažurnije. Podaci koji se slivaju u njihove centrale su nešto sa čim mogu da izađu. Ali stranke imaju luksuz da, iako pogreše nije problem. RIK to sebi ne sme da dozvoli, zato rezultati stižu kasnije“, rekao je Vuletić.

U 20 časova večeras zatvorena su birališta širom Srbije. Građani su glasali na redovnim predsedničkim izborima i vanrednim parlamentarnim izborima. Birališta su bila otvorena od 7 do 20 časova, a na portalu Danasa sva dešavanja pratili smo iz minuta u minut.

Stanovnici Beograda i Bora birali su juče odbornike za nove sazive skupština gradova, dok su se istovremeno u 11 opština birali predstavnici za lokalne skupštine. Na portalu Danasa sva dešavanja pratili smo iz minuta u minut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari