Kako je izgledala "izborna krađa" u Socijaldemokratskoj partiji Austrije, za koju Vučić optužuje Šidera 1Foto: Evropska unija

Andreasa Šidera, austrijskog političara, predsednik Vučić optuživao je za izbornu krađu u sopstvenoj partiji (SPÖ). Ipak, pregledom partijskih izbora Socijaldemokratske partije Austrije pokazuje se ne samo da Šider nije učestvovao u krađi, već da je bio na strani oštećenog kandidata.

Nakon održanih izbora 17. decembra glavna tema bile su neregularnosti izbornih procesa. Njih su pored domaćih aktera komentarisali i isticali i strani posmatrači, među kojima su i Andreas Šider i Stefan Šenah, funkcioneri austrijske Socijaldemokratske partije. Oni su učestvovali na izborima kao posmatrači ispred Evropskog parlamenta.

Oba posmatrača izjavila su da su uočene mnoge nepravilnosti poput narušavanja tajnosti glasanja, kupovine glasova, dovoženja fantomskih birača i fotografisanja glasačkih kutija.

Nakon tih komentara, mediji bliski vlasti, i sam predsednik Vučić optužili su Šidera i Šenaha za izbornu krađu u Socijaldemokratskoj partiji Austrije.

Kako je rekao Vučić „oni su brojali glasove u svojoj partiji, pa proglasili pogrešnog predsednika“ i dodao da su „pokrali izbore, pa došli nama da sole pamet“.

Ipak, pregled izbornog procesa i rezultata Socijaldemokratske partije Austrije, na osnovu dostupnog izveštavanja medija, pokazuje drugačiju priču.

Na stranačkim izborima Socijaldemokratske partije Austrije održanim ove godine, nakon prebrojanih glasova, kao pobednik izašao je Hans Peter Doskocil, guverner SPO u Burgenlandu sa osvojenih 316 glasova u stranačkom kongresu dok je Andreas Babler, gradonačelnik Trajskirhena i kandidat koga je podržao Andreas Šider dobio 279 glasova.

Pregledom glasova pokazalo se da je od 601 predatog glasa, 576 je proglašeno važećim. Ipak, sabiranjem glasova koje su osvojila oba kandidata došlo se do broja 575, tako da jedan glas nije uzet u obzir.

Nakon ponovnog prebrojavanja, da bi se videlo kome taj glas ide, pronađena je greška u Exel tabelama koje su korišćene za upisivanje glasova. Usled greške u tabeli, glasovi su se obrnuli, tako da je krajnji rezultat izbora zapravio bio 317 za Bablera i 280 za Doskocila, uzimajući u obzir i prethodne neuračunate glasove.

Šider, koji je od strane predsednika Vučića optužen za krađu, od početka je podržavao Bablera, koji je u toku izbora bio oštećen greškom u glasanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari