Janković: Nije kraj Pokreta slobodnih građana

Iz privatnih razloga neće više biti u Predsedništvu Goran Marković i Aida Ćorović

Ostavite komentar


  1. Kajace se uskoro ovi sto su podneli ostavke. Pod uovom da nisu bili Vucicevi spavaci-diverzanti.

  2. Својевремено се мислило да је решење за Србију Слободан Милошевић.
    Па се мислило да је Зоран Ђинђић.
    Па Александар Вучић.
    Па Саша Јанковић.
    Итд.
    А решење за Србију нема име и презиме.
    Укратко: није нико. Нити ће бити.
    Решење није неко, него нешто- корекција система, претварање парламентарно-демократског (партократског) у систем демократске меритократије, у којем примарну власт има Општа скупштина, коју чине сви пунолетни држављани са правом гласа, а секундарну, извршно-законодавну Скупштина експерата, коју чине поседници врхунског знања из друштвено корисних области (пољопривреде, туризма, ИТ итд.).

  3. Каква је ово фарса! Шатро Саша понуди оставку, а они му као одбију, а ови што су отишли су убачени елементи и тсл. Ако си озбиљан и поштен како се сам представљаш, оставка се не нуди него се неопозиво даје! Али Ви нисте искрени као ни многи пре а вероватно ни после вас! Замајавате овај народ тобож слободни грађани, демократија….. Срам вас било !

  4. Какве год се промене догодиле, а да се не успостави корективно тело (Скупштина експерата), које ће као представник Опште скупштине, коју чине сви пунолетни држављани са правом гласа, имати врховну извршну и добрим делом законодавну власт, а до тога ће доћи референдумом као најдемократскијим начином одлучивања – све те промене су, без тога, ништавне и никуд-не-водеће.
    Земља са овако ниским нивоом просечног образовања, са „демократским институцијама“, које не функционишу може, без описане промене, имати само охлократски поредак, чији је највиши стадијум достигнут у доба актуелне власти.
    То је поредак „владавине гомиле или олоши“, поредак девастације образовања, културе, а онда и економије и животног стандарда.

    У таквој земљи, у којој влада „демократија без демократије“, корективно тело је једини гарант да ће постојати демократија и да она неће бити угрожена никаквом партијом или политичарем.

  5. Nisam siguran je referendum nesto sto bi pomoglo. Na javno mnjenje se veoma lako utice. Rasprava o idealnom sistemu je pomalo besmislena u trenutku kada zemlja nije ni blizu uslova za zivot koje vladaju u nekim drugim koje imaju slicna prirodna bogatstva. Uzgred, eno je Kina puna meritokratije pa mi se nesto ne mili da zivim tamo… Postoje empirijski pokazani slucajevi koji su ono na sta treba da se obrati paznja. Sistem se lako menja kada postoji potreba i volja. Ono sto se stalno zaboravlja je ne samo da nije problem u "vodji", nego da nije ni problem u sistemu. Obe stavke su samo proizvod ukupnog znanja i svesti naroda te zemlje. Sto su obrazovaniji i pametniji to im je i bolje. Obozavam primer Finske, ledenje pustinje skoro bez obradive zemlje koja je prva po stepenu obrazovanja svojih stanovnika, pravi ekonomski div u odnosu na svoje prirodne resurse i broj stanovnika…

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.