Jeremić: Američka mera retorzije - podsticanje članstva Prištine u Savetu Evrope 1Vuk Jeremić: Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da će SAD ubuduće „aktivno podsticati proces pristupanja samoproglašenog ‘Kosova’ Savetu Evrope i da je to mera diplomatske retorzije“ koju će Amerika primeniti kao odgovor na potpisivanje tehničkog sporazuma ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije u Njujorku.

„Vašington je do sada obeshrabrivao Prištinu da aktivno bavi ubrzavanjem tog procesa, a sada će je podržavati, i to je posledica razglašavanja na sva zvona činjenice da su Selaković i Lavrov potpisali nekakav tehnički sporazum u Njujorku. Prema mojim informacijama, Amerika je Srbiju obavestila preko ambasadora u Vašingtonu da će zbog toga primeniti mere retorzije, i da će prva stvar s tim u vezi biti promena stava SAD u vezi sa tehnikom pristupanja Prištine SE“, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

Jeremić, koji je u Njujorku prisustvovao godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN kao bivši predsednik tog tela Svetske organizacije, rekao je da je „potpisivanje besmislenog tehničkog sporazuma o konsultacijama koji je (ministar spoljnih poslova Nikola) Selaković posle okačio na Tviter“ nanelo Srbiji na Zapadu mnogo veću štetu od uzdržavanja od toga da uvede sankcije Rusiji.

„To je bilo guranje prsta u oko zapadnim partnerima i grub diplomatski previd, jer je potpisivanje tehničkog sporazuma razglašeno na sva zvona, to se tako ne radi“, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, prenela je NS.

Upitan o uvođenju sankcija Rusiji, Jeremić je odgovorio da je većina sveta protiv uvođenja ekonomskih sankcija koje se doživljavaju kao instrument svojstven isključivo Zapadu, što se većini sveta „ne dopada“.

„Trenutna pozicija Srbije je u skladu sa većinom sveta i ona bi mogla biti promenjena isključivo na našu štetu. Ne verujem da će zapadne kompanije da se povlače iz Srbije, gde dobijaju debele i masne subvencije i ostvaruju odličan profit, niti verujem da će EU formalno ukidati proces integracija Zapadnog Balkana, koji je u realnosti ionako davno zapao u ćorsokak, ako uvedemo sankcije Rusiji“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi Srbija uvođenjem sankcija Rusiji koje nije odobrio Savet bezbednosti UN „nedvosmisleno stala na stranu Zapada“.

„Mi se, sticajem okolnosti, nalazimo u situaciji da nedvosmisleno svrstavanje na stranu Zapada povlači potencijalne konsekvence, uključujući i po suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije i eventualno članstvo samoproglašenog Kosova u UN. Nismo mi izabrali da budemo u toj situaciji“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je u UN razgovarao sa više šefova država i vlada i više desetina zvaničnika iz država širom sveta, i da „ogromna većina njih nije imala neprospavane noći u vezi s tim da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji“.

„Srbija je među onima koji ne prate Balkan pominjana povodom prodaje velike kuće na Petoj aveniji u Njujorku, koja je nekada bila misija SFRJ, a donedavno Srbije pri UN. Oni koji prate Balkan primetili su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u unapred napisanom govoru nije pomenuo da je članstvo Prištine u UN neprihvatljivo za Srbiju“, rekao je Jeremić.

Upitan da li „nešto menja činjenica da je Vučić to rekao milion puta“, Jeremić je odgovorio da je moguće to „reći 32 puta na Pinku, kod Milomira Marića i u odgovorima novinarima između dva izliva besa“, ali da nema bolje i vidljivije pozornice od UN da se kaže da je to crvena linija za Srbiju, kao i da se na toj govornici podjednako vrednuje ono što se kaže i ono što se ne kaže“.

„Mi smo predložili Vučiću da pošalje pismo predsednicima Rusije i Kine u kojima će ih obavestiti da Srbija neće priznati Kosovo i pozvati ih da ulože veto u Savetu bezbednosti UN ako ta tema dođe na dnevni red. Predložili smo mu čak i nacrt pisama, on je obećao da će ih poslati, ali to nije uradio“, rekao je Jeremić.

Na pitanje da li Narodnu stranku očekuje poziv za priključivanje novom bloku koji najavljuje Vučić, Jeremić je odgovorio da su on lično i NS „poslednji koji bi tamo bili pozvani“.

„Naš odgovor bi svakako bio ‘ne’ na sve što nudi Vučić, u domaćoj ili međunarodnoj politici“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će sutra učestvovati na skupu o Proglasu za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije, i dodao da taj skup organizuju ugledni intelektualci.

„Odazvali smo se tom pozivu iz dubokog poštovanja prema ljudima koji su nam taj proglas uputili. Stav NS o Kosovu i Metohiji je kristalno jasan, s tim što za razliku od nekih ne mislimo da bi se trebalo busati u grudi i na sva zvona razglašavati šta su vam planovi“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari