Jeremić: Bojkot izbora u Srbiji definitivan, na RTS sam pozvan da glumimo normalnost 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas na javnom servisu RTS da je odluka o bojkotu predstojećih izbora u Srbiji „definitivna“ i da „ne postoji šansa“ da se ona promeni.

„Na izbore će izaći vlast, režim i oni koji budu glumili opoziciju. Izaći će Šešelj, Miša Vacić, ‘razne metle, četke’. Za izbore nema uslova i ništa se neće promeniti“, rekao je Jeremić u emisiji OKO na RTS-u.

Dodao je da je cilj bojkota da se stvore normalni uslovi za život.

Jeremić je upitao zašto je pozvan na RTS i da li samo pred izbore treba da se čuje drugačije mišljenje.

„Ja mislim da ste me zvali da glumimo normalnost i da su u Srbiji stvari normalne, a po mom mišljenju stvari nisu normalne ni na javnom servisu, ni u društvu“, rekao je Jeremić.

Rekao je da o vojnoj fabrici „Krušik“ i angažovanju Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, u međunarodnoj trgovini oružjem sa Saudijskom Arabijom pišu svetski mediji, te bi „čovek očekivao da je javni servis (RTS) zainteresovaniji za to od Špigla“, rekao je Jeremić.

On je rekao da kada na RTS-u budu bili detalji suđenja bivšem predsedniku Brusa Milutinu Jeličiću Jutki za seksualno uznemiravanje Marije Lukić, kada na RTS-u bude bio Milan Jovanović kojem je zapaljena kuća, kao i uzbunjivač Aleksandar Obradović, tada neće biti bitno šta jedan od lidera opozicije ima da kaže.

Komentarišući regionalnu incijativu Srbije, Albanije i Severne Makedonije – „Mali Šengen“, koja bi trebalo da omogući slobodan protok ljudi, robe i kapitala kroz zemlje potpisnice, Jeremić je istakao da se Vučić nije konsultovao s nadležnim institucijama u Srbiji, jer bi one „Vučiću kazale kakve bi bile posledice inicijative“.

“ ‘Malim šengenom’ se stvara slobodan prolazak stotina hiljada izbeglica, kojim Evropskoj uniji preti predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Ako on sprovede svoje pretnje, a EU zatvori svoje granice, te izbeglice će se naći u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji“, smatra Jeremić.

Jeremić je ocenio da razgraničenje s Kosovom, za koje se zalagao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici Srbije, znači pristupanje Kosova UN.

„Nakon čega ne postoji pravno sredstvo za sprečavanje da se dve članice UN – Kosovo i Albanija, ujedine u jednu“, rekao je Jeremić.

On je upitao „da li bi Velika Albanija imala veće ili manje teritorijalne preteznije od Kosova“ i „kako bi se ta tvorevina odnosila prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu“.

Govoreći o planu Narodne stranke za rešavanje kosovskog pitanja, Jeremić je istakao da je stav stranke „apsolutno Ne!“ bilo kakvom aktu koji bi dozvolio prijem Kosova u Ujedinjene nacije, ali dodao da se zalaže za svaku vrstu saradnje sa prištinskim vlastima „zarad normalizacije života u Pokrajini“.

Za sporni Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori Jeremić tvrdi da je „pitanje opstanka i identiteta Srba“ u toj državi i ocenio Vlada Srbije prema tome ima „maltene saučesnički stav“.

„Utisak je da će Vučić dobiti od, kako kaže, ‘autokeflane Crnogorske pravoslavne crkve ‘orden Jove Kapičića’, koji može da bude ekvivalent Ordenu Svetog Save“, kazao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari