Jeremić: Fijasko u Parizu 1Vuk Jeremić Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić smatra da je Srbija u Parizu dožlivela diplomatski fijasko i ukazuje da je šef države taj datum morao da obeleži u svojoj zemlji i sa svojim narodom.

Jeremić u pisanoj izjavi dostavljenoj FoNetu tvrdi da je spoljna politika Srbije „zatočenik“ potrebe jednog čoveka za „apsolutnom dominacijom i kontrolom“.

Prema Jeremićevom stavu, ona se „kreira prvenstveno za potrebe unutrašnjeg političkog marketinga i praktično svodi na nespretno dodvoravanje individualnim svetskim liderima“.

„Zbog toga smo došli u situaciju da u Parizu doživimo diplomatski fijasko, i to na dan kada je Srbija zaslužila da bude maksimalno uvažena“, ocenio je Jeremić.

On je naglasio da je Srbija trebalo da bude predstavljena na toj ceremoniji, ali „na nivou ministra spoljnih poslova“.

„Šef države, koja je toliko iskrvarila u Prvom svetskom ratu“, kako smatra Jeremić, „taj datum morao je da obeleži sa svojim narodom, u svojoj zemlji, a ne u gostima, kao što su, recimo, Kraljica i britanska premijerka to učinile u Londonu“.

Time bi Srbija, prema objašnjenju Jeremića, „pokazala neophodno samopoštovanje, zadržala sliku o sebi kao jednoj od velikih pobednica u Prvom svetskom ratu i na pravi način odala počast svojim žrtvama“.

On tvrdi da se, umesto toga, „stogodišnjica naše istorijske pobede se pretvorila u rijaliti“ i Vučiću pripisuje „zapanjujuće laži“ koje je izneo u kameru.

Osvrćući se na „ćorsokak“ u briselskom dijalogu, Jeremić je poručio da je neophodno jasno definisati „interese i utvrditi platformu za pregovore“.

On je podsetio da Narodna stranka „sve vreme insistira da se ta platforma predstavi narodnim poslanicima i široj javnosti“.

„Ogromna je greška to što je Beograd sam inicirao diskusiju konačnog statusa Pokrajine, pre nego što su se pronašla zadovoljavajuća rešenja za seriju pitanja od presudnog značaja, poput imovine i zaštite kulturnog nasleđa, konstatovao je Jeremić.

„Od samog početka briselskog dijaloga“, tvrdi Jeremić, „režim srlja iz greške u grešku, koje za svoju posledicu mogu imati gubitak istorijskih razmera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari