Jeremić: Izbori u Negotinu potvrdili da je neophodno jedinstvo opozicije 1FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da je najvažnija pouka lokalnih izbora u Negotinu, na kojima je ta stranka osvojila više od 13 odsto glasova, da opozicija bez zajedničkog nastupa na jednoj listi „nema šta da traži“ na izborima najavljenim za april 2022. godine.

„Jedino što može dovesti do promene vlasti je zajedništvo koje bi građanima probudilo nadu da izbori mogu doneti promene i omogućilo znatno veći broj kontrolora biračkih kutija“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je istakao da je rezultat u Negotinu za Narodnu stranku „ohrabrenje“, jer je, uz sve drastične nepravilnosti, ta stranka samostalnim nastupom osvojila više glasova od cele opozicije na izborima u Lučanima 2018. godine, ali da to nisu brojevi koji vode ka promeni vlasti.

Predsednik NS je naveo da se iz izbora u Negotinu, pored zajedništva opozicije, mogu izvući još tri važna zaključka za buduće izbore.

„Prvi je da se ne može računati na pravosuđe, jer je Upravni sud abdicirao u korist SNS-a, pošto se proglasio nenadležnim da odlučuje o stvarima vezanim za pandemiju kada je nezavisnim posmatračima zabranjeno da nadgledaju izbore. Dakle, Opštinska izborna komisija (OIK) može da bude ‘struka’ koja odlučuje o tome, a Upravni sud ne može. Mogu da se održavaju izbori u uslovima pandemije, ali njima ne mogu da prisustvuju posmatrači“, rekao je Jeremić, prenela je NS.

„Drugi zaključak je da je vlast pokazala spremnost da učini apsolutno sve kako bi pokrala izbore, uključujući i direktnu zloupotrebu uniformisane policije u izbornom procesu, a toga do sada nije bilo. Policajci su privodili i maltretirali članove biračkih odbora i OIK iz redova Narodne stranke i tako su glasačke kutije bile ‘nebranjene’ po nekoliko sati, a načelnik policijske uprave u Boru lično je izdao naređenje da oni budu privedeni“, dodao je Jeremić.

Jeremić je kao treći zaključak naveo da „mora postojati spremnost na fizičko suprotstavljanje“ i dodao da to „mora biti sastavni deo priprema za izbore“.

„Ističem da ne pozivam na nasilje, nego na građanski otpor pokušajima kršenja zakona odvođenjem kontrolora sa biračkih mesta. Kada probaju da vas odvedu sa biračkog mesta bez obrazloženja, morate pružiti otpor“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je više od 10 odsto opozicionih glasova rasuto na koaliciju Nada, Zdravu Srbiju Milana Stamatovića, Srpsku radikalnu stranku i Savez 90/Zelenih Srbije, „kojima je su aktivisti SNS-a skupljali potpise, dok su u stvarnosti postojali samo NS i SNS.

Jeremić je naveo da se nada da će lokalni izbori u Negotinu poslužiti kao katalizator i dovesti do ubrzanja dogovora unutar opozicije.

„NS se zalaže da se opozicija prvo dogovori o zajedničkom nastupu, pa o tome da li zajedno ide na izbore ili ih zajedno bojkotuje. Mi smo za jedinstvene liste na svim nivoima, ako se odlučimo da nastupimo na izborima“, rekao je Jeremić.

Na pitanje da li ujedinjenje opozicije uključuje i Dveri Boška Obradovića i Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića, Jeremić je odgovorio da NS smatra da bi „svi trebalo da budu pozvani, ali da NS nije jedina koja će odlučivati o tome“.

Jeremić je pozvao televiziju Prva da mu pruži priliku da gostuje na toj televiziji, „pošto mu je prošlog vikenda u udarnom programu posvećeno više od 20 minuta razgovora sa gostima u studiju“.

„Voditeljka Marija Savić Stamenić je u jednoj od prethodnih emisija, u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem, citirala moju izjavu o spoljnoj politici Srbije, ali ne do kraja, čime joj je promenila kontekst. Objavio sam na Tviteru da ona laže i izvinjavam joj se zbog toga, jer sam upotrebio prejaku reč, ali je izjava svakako istrgnuta iz konteksta“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da novi Zakon o spoljnim poslovima uvodi „centralizaciju sovjetskog tipa i ustanovljuje totalitarnu strukturu u kojoj je ministar Bog otac“.

Dodao je da lokalnim ili pokrajinskim vlastima više neće biti dozvoljeno da komuniciraju sa inostranstvom osim preko Ministarstva spoljnih poslova.

„Uvodi se i specijalni diplomatski nadzornik, koji je bukvalno španska inkvizicija, jer može da ode u bilo koju ambasadu i konzulat, postroji diplomate i odredi ko se vraća, kažnjava ili unapređuje. Ambasadori više neće imati obavezu da pred odlazak u inostranstvo odu na ispitivanje u Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije, a diplomate će se moći upućivati van zemlje i bez njihove saglasnosti, što je potpuno nenormalno“, zaključio je Jeremić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Jeremić: Izbori u Negotinu potvrdili da je neophodno jedinstvo opozicije”

  1. Jedini način je da svako glasačko mesto bude pod kontrolom a tamo gde onemoguće kontrolu da se izbori za to mesto proglase nevažećim.
    Tako će se dobiti jasna slika o rezultatima i to predoči narodu pa nek narod rešava da li će na ulicu ili da trpi i dalje.

  2. Mnogi gradjani govore da nece izaci na glasanje ako opozicija nebude ujedinjena u pobedi nad SNSom.Na taj nacin zelicemo da opozicija neudje u skupstinu,jer je izneverila pokret 1 od 5 miliona,koji je bio jedinstven do proslih izbora kada su neke partije odbile bojkot.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.