Jeremić: Stvari se iza kulisa ubrzano privode kraju

*LDP: Pismo deluje više kao kurtoazna podrška
Sagovornici Danasa komentarišu to što je američki predsednik pisao Tačiju

Ostavite komentar


  1. Ova Jeremiceva tvrdnja izaziva sumnju iz prostog razloga sto Tači nema mandat za pregovore u ime Kosova. On je kao predsednik u politickom sukobu sa vladom (Haradinaj i Pacoli), a bez njih nema i ne moze biti nikakvog dogovora. Izgleda da je na delu samo fingiranje tzv. pregovora i odvlačenje pažnje radi ostvarivanja dominacije na unutrašnjim političkim tržištima.

    1. Jova:Koga još interesuju izjave koje daje Jeremić kome se i Tači zahvaljuje na pomoći da Kosovo proglasi svoju nezavisnost.

      1. Branko, da si slusao izjavu Tacijevu ti bi razumeo da je tada Jeremic kao ministar vanjskih poslova u ime vlade tadasnje podneo pitanje medjunarodnom sudu da priupita dali je nezakonito sto je kosovo objavilo nezavisnost, da si slusao ti bi cuo ali pausalno okrivljivanje nekog nije lepo! Prvo Ministar vanjskih poslova sa Premijerom ima pravo da pregovara ane Vucic kao predsednik, to je nezakonito zato ti malo oladi i pitaj koga interesuje sta vucic podpisuje i o cemu pregovara kad to nije njegov poso!

    2. Naivan si Jovo. Kao prvo, sustinski nema nikavih razlika izmedju Tacija i Hardinaja. Prstup je mozda razlicit ali cilj je isti. Nezavisno i suvereno Kosovo. Good cap/ Bad cap.
      Druga stvar. Na sednici SB Taci je pomenuo bukvalno ono isto sto je Vucic pricao o Jeremicu. Providno. Njemu je Taci blizi po pitanju Kosova nego Vuk, imaj to u vidu.
      Treca stvar. Kao uslov za nastavk dijaloga Vucic pominje samo ukidanje takse, vojsku Kosova ne pominje. Zasto? Pa zato sto je to deo dogovora izmedju tacija i Vucica.
      Cetrvta stvar. Zasto su se njih dvoje susreli tajno u Rimu? Da igraju sah i tablice mozda?
      Slozi sve kockice u svojoj glavi i bice ti mnogo jasnije u kom pravcu plovi ovaj brod.

      1. A ko je ,Miki Rudinski, potvrdio da se Vučić sastao sa Tačijem ,kako kažeš, u Rimu,ili nekim drugim gradovima?Kao, kažeš, Tači se dogovorio sa Vučićem da pomene Jeremića na SB UN. Alo, pa Vučić neprestano na press konferencijama pominje tu činjenicu i ime Jeremića, što je nesporna činjenica. Hoćete li možda da je demantujete,osporite…Izvolie,pa bih onda nastavio. Vuk Jeremić se čudi kako to sednica SB o Kosovu i Metohiji , zar je moguće da jednogodišnji predsednik GS UN ( po odobrenju Vučića) ne zna kako se zakazuje i kojim povodima SB UN. Možda se Vučić dogovorio sa ambasadorima pet članica da održe tu sednicu , da Vama i ostalima, pokažu koliko ne znate osnove spoljne politike i kako funkcioniše kuća mira na Ist riveru. Vi me,Rudinski, ne iznenadjujete,ali Vuk Jeremić ,previše, izgleda misli da je ovaj srpski narod glup na ne vidi,ne shvati,niti da ne pamti. Srećno Vam bilo, g. FRudinski.

      1. Dao mu je mandat narod kojem je predhodno ispran mozak preko pinka, studija b,informera i sl.

        1. Dobro da nije ispran N1 sad bi Kosovo poklonio….Na tvoju i albansku zalost batrga se….Ps:Namerno sam izostavio Danas jer ovde m cenzurisu komentare ko na N1 forumima…

          1. Narod je glaso Vucica za predsednika drzave a ne da bude predsednik vlade, ministar , poslanik i na lokalu odbornik. A on je sve e Srbijo Srbijo…..

  2. Sve sto bi bio neki dogovor sa siptarima oko kosova , ne bi trebalo da prodje bez referenduma….bez obzira kakav bi dogovor bio….

  3. Pa, LDP je u centru tih tajnih pregovora, obavestavan o svemu kao ‘omiljena opozicija’ Zapada u Srbiji! A onda oni daju ‘misljenje’, ne bi li zamaskirali sta njihov saveznik Vucic radi … ?

  4. Gospodin je u pravu neznaju oni kako taj posao iza kulisa treba debelo unovĉiti .Ovi što se sada bave politikom nisu uĉili školu u inostranstvu kako se sve debelo unovčava pa i bavljenje politikom i to posvaku cenu.

  5. Šta ovaj čovek zapravo hoće!? I danas se sećam kada je Olja Bećković u svojoj emisiji tražila od Jeremića da kaže svoje mišljenje po pitanju nekih izbora na Kosovu, a ovaj doslovce ni miligrama elementarne hrabrosti nije imao da iznese svoj stav. Za nekog takvog, nikada ne bih glasao. I molim da mi se veruje: suviše sam mator, umoran i razočaran da bih bio bilo čiji bot. Mada, priznajem, sendviče volim. I još nešto: je ne mislim da je put koji vodi u Evropu najbolji za našu zemlju, već sam ubeđen da je to za nas jedini dobar put.

    1. A za koga bi da glasas? Za izdajnika i diktatora? Za coveka koji prave dogovore sa Tacijem? Ti samo mislis da nisi bot. Tebi je mozak ispran. preko Studia B, Informera, Kurira, Pinka…
      EU jeste nas prirodni put ali oni nas tamo nece cak i da se svedemo na beogradski pasaluk. Nekim ljudima treba sve da se crta.

      1. Po stoti put te pitam Miki, Miki, veliki, kako bi ti da si mesto Vučića rešio kosovsko pitanje, sada i odmah, kada si tako pametan i dobro poznaješ trenutnu i buduću geopolitičku situaciju.
        P. S. Bila jednom jedna novinarka RSE, kada njene kolumne nise imale odziv kod čitalaca sama je sebi pisala komentare.
        P. S. S. Nešto razmišljam, da je bilo ko drugi dobio ovakvo pismo podrške od Trampa mahao bi njime svima nama pod nos. Ovako, k’o što Putin reče: „Ne poštuje se volja birača koji su izabrali Trampa i izglasali Bregzit“ dakle, svi oni koji se kunu u demokratiju protiv su demokratskog rešenja.

      2. A tebi je ipak izgleda krivo sto ce Kosovo da resi Vicic. Pa sto ga nije resio Tadic vec je poslao Borka da se vrcka po Kosovu. Joooj Boze kad se setim te druzi e Tadic, pa Jeremic, pa Borko Stefanović pa onda onaj neki Jovan Ratkovic, a pa onaj Krnjevic de Miskovjc, a jooj kakva druzina pa nije ni bas je cudo da je Toma pobedio Jedino je Djilas od svih njih umeo nesto da radi a ovi svi ostali koji su lezilebovici.

    2. Ja takodje ne bih glasao za njega, pa makar Vucic vladao u Hiljadugodisnjem Rajhu. Radije bih glasao za bilo kog novinara Danasa bez politickog iskustva nego da mi se pobednicki cere Jeremic, Bosko i Miladin Kovacevic. Osim ako mi se ne objasni na koji je nacin ukraden od nas taj milion dolara i za to neko ode u zatvor. Ovde se radi o principu koji kuci drzi milion ljudi.

    3. nisam bas siguran da je put u eu jedini pravi, mislim da bi ulaskom u eu jos vise ljudi napustilo srbiju tražeci bolji posao. godine prolaze čak su sns glasači razočarani jer vide male promene.

    4. A, to što ovde svaki novinar, kome je stalo do objektivnog informisanja, svaki dan pita Vučića koji mu je plan za kosovo, postoji li neka platforma, i naravno nema odgovora godinama. Sam pregovara oko Kosova k’o da mu je to dedovina.

  6. Nebih se slozio sa Jeremicevom tvrdnjom uprkos tome da ne podrzavam sadasnju vlast jel se stvari sto se tice predavanja Kosova ne smeju bilo kome otrgnuti kontroli. Bio bi to kraj i za balkan i za Srbiju i mnogim zemljama u otcepljenju. Otisli bi Sandzak Vojvodina a islo bi u smeru sirenja Srbije ka Republici Srpskoj na prosirenje ka Crnoj Gori u Herceg Novskom delu i izlazak na more. Mnoge stvari bi otisle predaleko a to Vucic nesme tako olako presvuci iako opozicija u Srbiji pausalno mnoge poteze javno iznosi kao prljav ves bez pokrica i dokaza. Jedni druge optuzuju a niko nikoga ne podnosi kao krivicnu prijavu sudu pravde ili nekoj visoj instanci. Sve se svodi na rekla kazala a gradjani sludjeni i izbezumljeni

  7. PISMO je spin da bi se opravdalo preuranjeno potpisivanje pravno obavezujuceg sporazuma, i ono je kao alibi potrebno samo Aleksandru Vucicu, jer Taci radi na Kosovu sta on hoce i budimo objektivni od njega tamo nema jaceg mafijasa. Ali, cini se da je takozvano TRAMPOVO PISMO falsifikat proizveden u Vucicevoj medijskoj manfakturi, a prema rukopisu reklo bi se da tu ima prstiju Bebe Popovica, nekadasnjjeg Djindjjicevog sefa Pres biroa i vlasnika marketinske agencije Spektra, kao i politickog brokera Mila Djukanovica, u Srbiji. A, ne bi bilo cudno da se u to sve umesao i marketinski strucnjak Nebojsa Krstic.Medjjutim, pismo je vec na prvi pogled sumnjivo iz sledecih razloga:
    1) Ko su Taci i Vucic, da bi njima licno pisao predsednik SAD Donald Tramp. Da li su oni politicki faktori Severne Koreje, NR Kine , Ruske federacije ili Evropske unije, kojjima se Tramp trenuutno bavi. Ili on radi na nekom SPORAZUMU sa njima, pa posto se dosada vise puta zvanicno sretao sa njima, sada im kao izraz najdublje bliskosti salje pisma, gde im se obraca sa najdubljim postovanjjem DRAGI PREDSEDNICE. To jednostavno nije realno, jer se Aleksandar Vucic, kao predsednik Srbije nikada dosada nije zvanicno sastao sa Trampom, a ni Hasim Taci kao predsednik tzv. Kosova. Jesu se par puta na medjunarodnim skupovima u UN i Parizu slikali.Ali, informacije radi kada u UN dodje novi americki predsednik obicaj je da se svi sa njim slikaju, samo moraju da plate 5000 dolara za fotografiju. Tako se i nas predsednik fotografisao sa Donaldom i Melanijom, a Tramp je zbunjen njegovom anonimnoscu i visinom upitao ljude iz obezbedjenja-ko je ovaj kosarkas. Fotografisuci se sa Tacijem u Parizu verovatno se Tramp smrzao od straha od pogleda „predsednika “ albanske manjine na Kosmetu, ali to je vec ukalkulisani rizik bavljenja politikom.

    2) Karakteristicni Trampov potpis debelim penkalom, dosada smo imali prilike da vidjamo kada je potpisivao Uredbe o emigraciji i vazne zakone, ali nije realno da on svoj potpis stavlja svuuda i na svakom mestu, a posebno na nekakvim pismima marginalcima sa Balkana. Proizvodjjaci ovog sumnjivog dokumenta ipak su preterali sa obezbedjenjem formalnih oblezja pisma.

    3) Prema vestima koje su objavljuivali mediji na albanskomjeziku

  8. Ako mislite da mi pregovaramo o Kosovu i Metohiji, onda ste stvarno naivni. Situacija u Srbiji je ustvari sukob velikih sila. SAD na taj način zabija nož Nemačkoj, kojoj je u interesu da ekonomski porobi Srbiju i da najbolji kadar iz Srbije uzme k sebi, dok Rusija i Kina gledaju svoje interese.
    Zbog blokade medija apsolutno ne treba verovati bilo kojim vestima, jer su one priprema građana za priznanje.
    Problem je ako se desi priznanje i građani se pobune, što u Srbiji može da poraste evroskepticizam.
    Problem Kosova i Metohija je što je EU još jednom pokazala svoju slabost, a to je što podržava autokratu na vlasti. Sve institucije su uništene i obesmišljene. Preko je potrebno da se glas građana čuje, da se zauzmemo za transparent dijaloga koju Jeremić obećava i da se uđe u dijalog koji bi za cilj imao jačanje vladavine prava i u jednom i u drugom društvu, kao i saradnju dva naroda. Pomirenje i jačanje odnosa dva naroda rezultirao bi ogromnim napredkom za obe strane. Trenutno o našoj sudbini pregovaraju oni koji izvlače korist iz ovakve situacije.
    Kada mislite na Albance, ne mislite na Haradinaja. Njega sad ne bi bilo da Vučićeva Srpska lista sa njim nije u koaliciji.

  9. Niko ne shvata ili nece da kaze, ovdje se radi o tome da je plan spreman naravno na stetu Srbije nesto nalik na Dejtonski sporazum. Naravno nece to moci bez Rusije, Kine, Spanije i ostalih. Kao i uvijek bice ponudeno nesto sto Srbija nece moci prihvatiti, a onda ide pritisak koji je vec poceo nametanjem taksi. Takse i vojska su samo uvod u nesto sto ce uzdrmati svijet. Eto rata svj.rata a da nebi do toga doslo Vucic ce kukavicki pristati a onda u tom slucaju ce mo imati gradanski u blazem obliku. Tada dolazi do istinskog rasparcavanja Srbije ali i drugih zemalja na Balkanu i tada ce mo imati lokalni rat kao sto je bio balkanski

  10. Kosove je nezavisno zbog aparthejda i klanja devedesetih godina koje je sproveo bslkanski kasapin milošević, njegovi generali i ministar informisanja vučić.
    Pozdrav iz johanezburga

  11. Jeremic obmanjuje javnost.Stvari se ubrzano NE PRIVODE KRAJU i ovo Trampovo pismo su samo lepe zelje.U nasem slucaju, da bi se stvari „privele kraju“ potrebno je promeniti I LJUDE I POLITIKU prema Albancima.A toga nema i nece ni biti.
    Svi ti pregovori,svi ti sastanci u Brislu,nisu bili u fungciji „pronalazenja resenja“o pomirenju nego Vucicevo pozoriste da uveri svoje glasace i gradjane Srbije(ali i Solomonska ostrva,Vanuatu,Komore,) da status Kosova NIJE RESEN i da smo sada po prvi put, zahvaljujuci njegovim naporima, u poziciji da taj status definitivno resimo,naravno uz nove podele na etnickoj osnovi.Trla baba lan da joj prodje dan“.

  12. Gospodine Jeremicu ,mislim da Vi i treba da statirate,jer ste „dovoljno ucinili“za resavanje ovog problema.Vreme je da se problem Kosova i Metohije resava,mirnim putem,postizanjem kompromisa.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.