Kada bismo opet mogli na izbore? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Loklani izbori u Srbiji ove godine bi najverovatnije mogli da budu održani u junu, smatra Aleksandar Ivković, istraživač Centra za savremene politike.

On je na društvenoj mreži Iks objavio svoju analizu kada bi mogli da budu raspisani i održani preostali izbori u nešto više od 80 loklanih samouprava, s obzirom da su 17. decembra održani izbori na lokalu u 66 opština i gradova.

“U većini gradova u kojima je ostatak lokalnih izbora, skupštine su konstituisane 21. avgusta 2020, pa redovni izbori mogu da se raspišu najranije 23. aprila 2024, a da se održe 7. juna 2024. Dakle, 7. jun je najraniji termin za redovne izbore, odnosno 9. jun jer je to nedelja”, napisao je Ivković.

Kako je dodao, posle se raspon proteže do početka septembra, ali on pretpostavlja da će ih održati u junu zbog odmora.

“Pošto je Uskrs 5. maja, verovatno će raspisati izbore posle, da ne ulaze u praznike. Tako da je meni najverovatnija kombinacija raspisivanje 9. maja, održavanje 23. juna. Naravno, mogu da na prepad skrate mandate skupština ponovo, pa da u martu raspišu vanredne izbore tako da se održe u aprilu, recimo. Ne treba isključivati”, zaključio je Ivković.

Predsednik SNS Miloš Vučević je posle sednice Predsedništva SNS u ponedeljak naveo da su naprednjaci od 66 opština u kojima su se održali izbori 17. decembra, u 54 osvojila samostalno većinu, a u 65 opština je odnela pobedu.

Samo u Novom Pazaru SNS nema ni relativnu ni apsolutnu većinu, što je, kako je naveo, razumljivo s obzirom na demografsku sliku.
Vučević je ponovio da se neće žuriti sa formiranjem vlasti na lokalnom nivou, nego, rekao je, „da vidimo koga će naša stranka da kandiduje“.

Pokazaćemo da imamo snage za nova imena i nova lica, rekao je predsednik SNS i najavio pripreme za ovogodišnje lokalne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari