Kako Boško Obradović sa zemljama članicama NATO u pravoslavnom savezu brani Kosovo? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Dok deo građana Srbije više nije siguran u izvesnost evrospkih integracija, inicijativa Otvoreni Balkan nije daleko odmakla od lepih reči i planova, a deo vlasti alternatvivu EU vidi u BRIKS-u, lider Dveri, Boško Obradović, predlaže novi savez za Srbiju i to pravoslavni kako bi se očuvalo Kosovo i region odbranio od projekta velike Albanije.

„Jedno od rešenja za pitanje Kosova je stvaranje pravoslavnog saveza u kome bi bile Crna Gora, Severna Makedonija, Grčka i Srbija, države koje imaju problem sa velikoalbanskim separatizmom i ekspanzionizmom, a ujedinjenjem tih pravoslavnih naroda protiv velike Albanije bio bi smanjen rizik sukoba, izjavio je lider Dveri Boško Obradović, a preneo Fonet.

On je o rešavanju problema Kosova rekao da „imamo posla sa agresivnim velikoalbanskim ponašanjem i retorikom“ i da je „očito njihov cilj pravljenje velike Albanije i separatizam u nizu balkanskih država, gde bi oni odvajali teritorije za tu veliku Albanije“.

I dok Obradović do objavljivanja ovog teksta nije želeo da za Danas pojasni sa kim iz Crne Gore, Severne Makedonije i Grčke planira da sarađuje na ovom projektu, da li je već s nekim i kim razgovarao o tome ili su to samo lepe reči koje prijaju ušima njegovih sipatizera, politički analitičar Radomir Anđelković za Danas kaže da Obradović ne greši kada primećuje da Vučićev režim postepeno predaje Kosovo. Međutim, kako dodaje, ne predlaže adekvatan pristup delovanju u cilju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta.

– Kosovo se brani u Srbiji, rušenjem onih koji rade u prilog njegove predaje. Kada ih se rešimo, imaćemo šansu da dočekamo povoljnije međunarodne okolnosti za razvezivanje kosovskog čvora. S druge strane, stvaranje nekakvog balkanskog saveza radi suzbijanja velikoalbanskih pretenzija, nije realno. Države koje su pomenute kao njegove potencijalne članice zajedno sa Srbijom, već su u Severnoatlantskom paktu i nema nagoveštaja da su spremne da menjaju geopolitičku orijentaciju. A NATO je ključni faktor podrške secesionističkim vlastima u Prištini – ukazuje on.

Prema njegovim rečima, tragikomično je pričati o savezu radi odbrane Kosova sa onima koji su u alijansi koja podriva našu teritorijalnu celovitost, samo zato što smo iste vere.

– Naravno, u budućnosti koja je za sada nedogledna, te zemlje mogu da promene politiku (ako se to nekada i desi neće biti motivisano pravoslavljem), ali polaziti danas od toga kao mogućeg osnovu za rešavanje kosovskog problema taman je utemeljeno koliko i maštanje da će se Vašington setiti grandioznosti doprinosa Pupina i Tesle naučnom usponu Amerike, te će stoga na pozitivan način promeniti odnos prema Srbima – kaže Anđelković.

On navodi da uzimajući u obzir rečeno, svrsishodnije bi bilo da Obradović, koji predvodi Dveri koje se nisu ukaljale podrškom Vulinu ili odbijanjem da glasaju protiv smene Gašića, prestane da zagovara neosnovane stvari, kao što je stvaranje pravoslavnog balkanskog saveza ili tzv. patriotskog bloka sa onima koji su pokazali da su ekspoziture režima (Novi DSS i Zavetnici), a akcenat stavi na rušenje Vučića.

– Kosovo se, da to ponovim, najbolje brani smenom vlasti koja gazi zakonitost. Ako se vratimo u ustavne okvire, to je sigurna prepreka za prihvatanje kosovske kapitulacije. Ništa što je protivno Ustavu Srbije ne može da se usvoji bez referenduma o njegovoj promeni, a većina građana bi sigurno odbacila sve što vodi ne samo de jure već i faktičkom priznanju Kosova – zaključuje Anđelković.

I profesor Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić za Danas kaže da nijedna država koja je članica NATO neće stupiti u bilo kakav vojni savez sa Srbijim.

– U tom smislu, sklapanje odbrambenih asocijacija sa susedima iste veroispovesti nije moguće – jasan je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari