Kako je izgledao prvi sastanak delegacija Beograda i Prištine pre 20 godina?

Arhiva Danasa: Izdanja od 9. do 15. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar


  1. Ono sto je daleko vaznije od toga kako je izgledao prvi sastanak delegacija Beograda i Prištine jeste to sto je to predstavljalo pocetak „ispunjavanja clana iz Rezolucije 1244 u kojem je predvidjeno da se o statusu Kosovo naknadno razgovara“ i kao sto svako moze da vidi RAZGOVARALO SE !
    Razgovaralo se u Becu, pa se razgovaralo uz posredovanje „dobitnika nobelove nagrade Martija Ahtisarija“ sve dotle dok ono sto je bilo predvidjeno Rezolucijom 1244 „proisteklom iz kumanovske kapitulacije“ kojom je ZAVRSEN i Rat na ovim prostorima, nije i ispunjeno i dok „rezultat tih pregovora“ nije „nedvosmisleno pokazao“ da je NEZAVISNOST Kosova NAJBOLJE i JEDINO Resenje koje je Marti Ahtisari predlozio kao rezultat „ispunjavanja obaveze iz Rezolucije 1244 o naknadnim pregovorima oko statusa Kosova“ !
    Kosovo je 2008. godine „jednostrano proglasilo nezavisnost“ !
    Rezolucija 1244 na koju se vlasti u Srbiji i danas „pozivaju“ je „daleka proslost“ koje se secaju samo oni „koji se ne secaju pregovora o statusu Kosova pre proglasenja kosovske nezavisnosti“ i koji bi „ponovo krenuli da mlate praznu slamu“ !
    Kosovo je na zalost onih koji se protive nezavisnosti Kosova „dobilo i misljenje medjunarodnog suda da proglasenjem nezavisnosti nije prekrsilo medjunarodno pravo“ !
    Srbija je „odavno svesna“ da je Kosovo SUSEDNA DRZAVA i NIKO vise u Srbiji i ne govori o tome niti vodi bilo kakav „dijalog u Briselu“ o mogucnosti povratka Kosova Srbiji, dijalog se „sveo na zahteve Srbije da Kosovo bar formira ZSO“, „dzaba ti sve ostalo“ !
    E to „sve ostalo“ je vec DATO Kosovu i sve je danas „ugradjeno u ustavnopravni poredak Kosova“, sudstvo, policija, energetika i sve na Kosovu je danas u nadleznosti „tzv. privremenih institucija samouprave iz tzv. Prištine“ a Srbija je zauzvrat „dobila mogucnost“ da „terorizmom“ pokusa da „povrati Kosovo“ cime je samo nanela ogromnu stetu prvenstveno Srbima koji zive na Kosovu a onda i gradjanima Srbije koji moraju da „strahuju i od sankcija“ koje bi CIVILIZOVANI, razvijeni, demokratski i slobodni deo sveta mogao uvesti Srbiji !

  2. Мене више интересује кад ће да буде последњи састанак. Зна се да ће бити, кад неко други нареди или кад не буде било још нечег за пљачку.

  3. Nije jasno zašto uporno pominjete jedinice lokalne samouprave, gradove i gradske organe vlasti

  4. Nije nikad ni trebalo da sednu za isti sto sa delegacijom koja je cisto albanska, jer takva delegacija moze da predstavlja samo albansku nacionalnu manjinu u Srbiji, a ne pokrajinu Srbije, u kojoj nikad nisu ziveli samo Albanci. Sta vise, pre odredjenog istorijskog vremena tamo ih nije ni bilo, nisu postojali! Isto je cisto albanska delegacija proglasila nezavisnost Kosova i to sve govori.

  5. Cemu vise sva ta agonija s Kosovom? Pa cak i kada bi sutra sve zemlje sveta ponistile priznanje Kosova i vratile ga pod okrilje Srbije, svu lokalnu vlast tamo bi drzali – opet Albanci! Zasto? Pa zato sto jedino oni i zive tamo. Nece sigurno Albanac na lokalnim izborima glasati za srpskog gradonacelnika, bas kao sto bi Srbi, zaposleni po opstinama, domovima zdravlja, skolama itd. s lokalnim stanovnistvom mogli da komuniciraju iskljucivo na engleskom, jer tamo vise niko ne govori srpski. U Finskoj postoji jedno ostrvo, zove se Oland. Na njemu zive iskljucivo Svedjani. To ostrvo ima svoj puni suverenitet, zastavu, grb, parlament, vladu … Sluzbeni jezik je svedski, ali je formalno i dalje deo Finske, koju postuju kao formalnog vlasnika teritorije. I nikom nista, svi zive lepo. Zasto ne mozemo i mi tako? Ako Albanci zele da imaju svoju drzavu tamo – u redu, ali onda jasno reci: dobicete sve, ali zahtevamo poseban status za manastire i srpsku manjinu. U cemu je problem?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.