KFOR osudio napade na predstavnike medija na severu Kosova, i pozvao sve strane da se uzdrže 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Međunarodne mirovne snage na Kosovu – KFOR, zatražile su danas od svih strana koje su učestvovale u incidentima na severu Kosova da se uzdrže od nasilja ili daljih radnji koje bi mogle dovesti do eskalacije, kao i da se obezbedi medijima da mogu bezbedno da obavljaju svoj posao.

„Sloboda štampe i sloboda izražavanja su osnovne vrednosti koje svi moraju poštovati“, navodi se u saopštenju KFOR-a.

U saopštenju se podseća da je KFOR „treći reagujući subjekat“, posle Policije Kosova i Euleksa, i da je kosovska policija odgovorna za obezbeđivanje vladavine prava na celom Kosovu.

Dodaje se da je komandant KFOR-a u redovnom kontaktu sa predstavnicima bezbednosnih institucija i organizacija na Kosovu, kao i sa predstavnicima Oružanih snaga Srbije, Misije EU za vladavinu prava – EULEKS, sa OEBS-om i diplomatskom zajednicom.

Novinari i drugi medijski radnici bili su meta napada grupa srpskih demonstranata u Leposaviću u petak, kada su gađani šok granatama, kamenjem, a bili su i neposredno fizički napadnuti.

Dok se napad odvijao, kako su javili mediji, nekoliko metara dalje od njih pripadnici KFOR-a nisu reagovali.

Po podacima Asocijacije novinara Kosova, do sada je na severu bilo više od 30 napada na predstavnike medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari