SafeJournalists mreža i UNS pozvali KFOR da osigurna bezbednost novinara 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, saopštila je danas da se pridružuje svom članu, Udruženju novinara Kosova (AJK) i da poziva KFOR da „osigura bezbednost novinara“.

„Mreža smatra da je veoma uznemirujuće što se na snimcima vidi kako je KFOR prisutan, a ne reaguje, u trenutku kada su životi nekoliko medijskih radnika ugroženi“, navodi se u saopštenju povodom fizičkog napada na snimatelja Radio televizije Kosova Barda Bektešija, dok je danas izveštavao iz Leposavića.

SafeJournalists mreža navodi da će o ovom slučaju obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Međunarodne snage da zaštite novinare na severu Kosova 

Udruženje novinara Srbije (UNS) je osudilo fizičke napade građana na severu Kosova na ekipe medija na albanskom jeziku koje su pratile današnje događaje i pozvalo Kfor i Euleks da hitno i bez odlaganja zaštite novinare i medijske radnike nezavisno od nacionalne pripadnosti.

UNS je u zajedničkom saopštenju sa svojim ogrankom, Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) navelo da su medijske ekipe iz Prištine bile meta napada, dok su obavljale svoj posao u Leposaviću.

Prenelo je su da je novinarka Radio televizije Kosova Venera Džodžaj istakla da su demonstranti kamenicama gađali medijske ekipe TV1, RTV Dukađini, RTK, Klan Kosova i KTV.

„Bacali su kamenje na nas, a neke kolege su pale dok su bežale. Naš snimatelj Bard Bekteši je gurnut, oboren, a zatim i fizički napadnut i nanesene su mu povrede po glavi i telu“, rekla je Džodžaj za UNK.

Iz tog udruženja je sinoć saopšteno da je oštećen automobil ekipe RTK u Zvečanu, te da u vozilu nije bilo nikog.

UNS je preneo i da je ranije danas, urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević, kazalada će pretnje koje je dobila zbog izveštavanja o situaciji na severu prijaviti Odeljenju za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

UNS i DNKiM sa zabrinutošću konstatuju da ne prestaju verbalni i fizički napadi na novinare i medijski radnike od početka krize na severu Kosova, piše u saopštenju.

Ponovo su zatražili da se novinarima i medijskim radnicima pruži zaštita i da im se omogući bezbedan i nesmetan rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari