Knin: Obeležavanje akcije "Oluja" na stadionu, a ne na trgu 1Foto: EPA-EFE/ MIROSLAV LELAS

Centralna svečanost kojom se u Hrvatskoj obeležava 26. godišnjica vojno-policijske akcije Oluja održava se danas (četvrtak) u Kninu i to na stadionu fudbalskog kluba Dinara umesto na kninskom trgu kao prethodnih godina. Pre svega, kako navode, jer na travnjaku stadiona može da stane četiri puta više ljudi.

Zbog epidemiološke situacije planirano je prisustvo oko 1.000 zvanica na stadionu, i sve će „biti na nivou i dostojanstveno“, obećao je premijer Andrej Plenković. Rano ujutru biće položeni venci i upaljene sveće, nakon čega počinje centralna svečanost na stadionu fudbalskog kluba Dinara.

Ceremonija podizanja hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi pratiće se preko videobima, jedan na stadionu a drugi na Trgu Ante Starčevića. Središnji program završava se nastupom akrobatske grupe „Krila Oluje“, nakon čega počinje služenje mise.

U večernjim satima planiran je i koncert orkestra Oružanih snaga, pojasnio je Zdravko Jakop, koordinator Organizacijskog odbora.

Darko Nekić, državni sekretar u ministartvu branitelja, naveo je da je poručeno „12.000 prigodnih majci“ koje će, kaže, podeliti braniteljima i braniteljskim udruženjima, „da i na taj način pokažemo zajedništvo“.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović na prijemu koji organizuje podeliće odlukovanja a kao i prethodnih godina deo je rezervisan za pripadnike hrvatske vojske, a dva odlikovanja biće uručena jedinicama Hrvatskog veća odbrane (HVO) – vojne policije HVO i jedinici za posebne namene „Ludvig Pavlović“, koje su, kako se navodi, učestvovale u akcijama oslobađanja zapadne Bosne i Hrvatske.

Iz bošnjačkog udruženja ratnih zatvorenika osudili su odluku Milanovića, navodeći da je to „razočaravajuće za nas koji smo te jedinice osetili na svojoj koži“.

Pojašnjavaju da u presudi Haškog suda piše da je Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima, do 10. novembra 1993. igrao ključnu ulogu u funkcionisanju mreže zarobljeničkih centara HVO, kao i da je doprineo da se „hiljade muslimana drže u zatočeništvu pod teškim uslovima, da se prebijaju, zlostavljaju i ponižavaju“.

Večernji list podseća da je u Vojnoj policiji HVO služio i Berislav Pušić, još jedan osuđenik na dugogodišnju kaznu u slučaju Prlić i ostali, čovek koji je kasnije imenovan za šefa Službe za razmenu i Komisije za zarobljeničke objekte.

U Hrvatskoj se „Oluja“ proslavlja kao velika pobeda, a u područjima gde žive proterani Srbi i njihovi potomci obeležava se kao jedan od najvećih zločina iz tog rata za koji niko nije odgovarao.

Prema nalazima Međunarodnog suda pravde, izveštaja UN tela i lokalnih nevladinih organizacija, operacija „Oluja“ je dovela do raseljavanja više od 200.000 Srba, pripadnici hrvatskih snaga ubili su oko 80 civila koji su bežali u koloni traktora i automobila, a zabeleženi su brojni slučajevi uništavanja i pljačke imovine Srba.

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995. ubijeno je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari