Ko je Aleksandar Šapić, budući gradonačelnik Beograda? 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Grad Beograd će dobiti gradonačenika sa sumnjivom diplomom doktora nauka, čiju validnost osam godina niko nije imao snage i hrabrosti da ispita. Toliko je prošlo otkako je grupa autora u tekstu, objavljenom na sajtu Peščanika u julu 2014, iznela tvrdnje da je veliki deo Šapićeve disertacije prevod sa engleskog delova knjige Davida Jobbera i Geoffrey Lancastera „Selling and sales management“.

Šapić je, podsetimo, doktorsku disertaciju pod nazivom „Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača,“ odbranio je 2012. na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment, koji je tada bio u sastavu Univerziteta Union.

U vreme kada je optužen za plagijat Šapić je bio visoki funkcioner Demokratske stranke iz koje je nedugo nakon toga izašao, pa se u akademskim krugovima nezvanično komentariše da, ako u to vreme nije bilo hrabrosti da se stvari isteraju na čistac, teško da će se iko u to upustiti sada kada je izabran za prvog čoveka prestonice.

U zvaničnoj biografiji koja stoji na sajtu Opštine Novi Beograd, na čijem čelu je do sada bio, uz ime Aleksandra Šapića ne stoji akademsko zvanje dr, ali se navodi da je doktorirao 2012. u oblasti industrijskog menadžmenta.

Bez obzira na to što na Univerzitetu Union do danas nije promovisan u doktora nauka, niti mu je diploma uručena, Šapić jeste doktor nauka dok se ne dokaže suprotno, a to zvanje je stekao danom odbrane svoje doktorske disertacije.

Na Univerzitetu Union za Danas kažu da je „slučaj“ Šapić u istoj fazi u kojoj se nalazi godinama unazad. Stručna komisija koja je ispitivala navode da je Šapićev doktorat plagijat se raspala i od tada Univerzitet nije uspeo da formira novu komisiju. Ni bivši rektor Zlatko Stefanović, u vreme čijeg mandata je ova priča otvorena, ni sadašnja rektorka Gordana Vukelić nisu promovisali Šapića u doktora nauka, niti su mu dodelili diplomu.

– Fakultet na kojem je on odbranio doktorsku disertaciju je izašao iz sastava Univerziteta Union i sve aktivnosti su zamrznute, mi ne možemo dalje da sprovodimo postupak. Nakon što se komisija koja je započela proveru doktorata raspala nismo uspeli da formiramo novu – kaže za Danas rektorka Vukelić.

Fakultet za poslovno industrijski menadžment je, kako stoji na njihovom sajtu, 2016. godine promenio naziv u Poslovni i pravni fakultet i danas je u sastavu Univerziteta MB.

Prema podacima dostupnim na sajtu, Šapićev mentor profesor Vladimir Stojanović danas je dekan Poslovnog i pravnog fakulteta. Hoće li MB univerzitet pokrenuti postupak preispitivanja osporene doktorske disertacije s obzirom da je Šapić njihov kandidat, nisu odgovorili ni sa ovog univerziteta, ni sa Poslovnog i pravnog fakulteta.

Šapić je više puta u javnim nastupima isticao da nije sam sebi dodelio zvanje doktora nauka, da za sve koji sumnjaju u kvalitet njegove doktorske disertacije prava adresa nije on, već oni koji su mu je dodelili, te da u svakom momentu mogu i da mu je oduzmu.

Pritisci i razlaz

Kako je naš list ranije pisao, tročlana komisija koju je formirao Univerzitet Union analizirala je Šapićev doktorat tako što ga je podelila na tri dela, a svaki član je imao zadatak da oceni po jedan. Njihov preliminarni izveštaj je pokazao da u jednom delu postoji oko 73 odsto preuzetog teksta bez navođenja izvora, u drugom 66 odsto, dok je treći član komisije u delu koji je analizirao utvrdio da je samo 0,4 odsto teksta neadekvatno preuzeto.

Nalaz trećeg člana komisije je potom ocenjen kao sporan, jer je Sekretarijat Univerziteta Union pronašao još neke izvore iz kojih su tekstovi preuzimani u disertaciju, pa se ispostavilo da je prepisivanja bilo u znatno većoj meri nego što je treći član komisije prikazao u izveštaju.

Profesor Zlatko Stefanović, koji je u to vreme bio rektor Univerziteta Union, rekao je ranije za Danas da su članovi komisije u prvom trenutku naveli da prekidaju rad nezadovoljni što su njihovi nalazi „procureli“ u medije pre nego što su završili posao, da bi posle nekog vremena u neformalnim razgovorima pomenuli da su ih zvali sa raznih strana i da su bili izloženi pritiscima, zbog čega nisu želeli dalje da se bave ovim slučajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari