Niko neće u komisiju za Šapićev doktorat 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Univerzitet Union do danas nije uspeo da formira komisiju koja bi ispitala navode da je doktorska disertacija predsednika opštine Novi Beograd i kandidata SNS za gradonačelnika prestonice Aleksandra Šapića plagijat.

Komentarišući Šapićev poziv da Univerzitet Union formira komisiju, rektorka tog univerziteta Gordana Vukelić kaže za Danas su svi dosadašnji pokušaji bili neuspešni, jer niko ne želi da bude član. Od kraja 2019, kada nam je poslednji put davala izjavu o ovoj temi, sve je, kako kaže, status kvo.

– Članovi komisije moraju da budu iz naučne oblasti iz koje je rađena doktorska disertacija, a sve kolege koje sam pitala za pristanak nisu htele. Neki koji bi ušli u tu komisiju nisu iz odgovarajuće naučne oblasti, tako da bi takva komisija bila nekompetentna – kaže Vukelić.

Ona napominje da Aleksandar Šapić nije promovisan u doktora nauka, niti mu je diploma uručena, ali smatra da ova tema neće skoro dobiti epilog upravo zbog pomenutog problema sa formiranjem stručne komisije.

Šapić je, gostujući na TV Insajder, rekao da je tema njegove doktorske disertacije (koju je odbranio na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment, tada u sastavu Univerziteta Union) izbila u etar, pre svega, kao posledica sukoba unutar Univerziteta Union.

Tadašnja vlasnica i rukovodilac Pravnog fakulteta na Union univerzitetu Vesna Rakić Vodinelić je, kako je rekao, bila na suprotstavljenoj strani sa ljudima sa fakulteta na kome je on doktorirao i došlo je do cepanja univerziteta na dva – Union i Union Nikola Tesla.

Zatim se, kako je rekao, u javnosti otvaraju teme lažnih doktorata Nebojše Stefanovića i Siniše Malog, koje potom skreću pažnju i na njega.
„Jedini u tom momentu dokaz je tekst sina upravo Vesne Rakić Vodinelić na Peščaniku, koji potpisuje sa grupom autora sa Notingema, a koji mene optužuje da sam ne znam šta uradio“, rekao je Šapić.

On je dodao da je nakon toga formirana komisija koja je trebalo da utvrdi da li je doktorat lažan ili ne, da je komisija „većala godinu dana“ i da nisu mogli da se usaglase, jer je bilo dva prema jedan da njegov doktorat nije plagiran.

Bivši rektor Univerziteta Union Zlatko Stefanović i profesorka Pravnog fakulteta tog univerziteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić dematuju za Danas Šapićeve tvrdnje da pitanje njegovog doktorata ima veze sa raskolom unutar Univerziteta Union i isključenjem nekoliko fakulteta iz kojih je kasnije nastao Univerzitet Union „Nikola Tesla“.

Oboje napominjući da se to dešavalo nekoliko godina pre nego što je Šapić odbranio disertaciju.

Rakić Vodinelić kaže i da nikad nije bila vlasnica Pravnog fakulteta već dekanka, kao i da dekana fakulteta na kojem je Šapić odbranio doktorsku disertaciju ne poznaje, pa sa njim nije mogla biti u sukobu.

Rakić Vodinelić demantuje da njen sin ima veze sa tekstom objavljenim na sajtu Peščanika, u kojem je grupa autora osporila originalnost Šapićevog doktorata.

– Volela bih da je moj sin pokrenuo tu temu sa ljudima sa Univerziteta u Notingemu, ali je on tada bio na prvoj ili drugoj godini fakulteta. Njegovo ime se može videti jedino u peticiji koji su studenti Pravnog fakulteta poslali tadašnjem rektoru Zlatku Stefanoviću da se preispita taj doktorat. Za mene su sve ovo sporedna pitanja, a glavno pitanje je da li je njegov doktorat plagijat ili ne. Po onome što sam ja videla, jeste. Ako Šapić to osporava neka pokaže, s jedne strane, delove svoje disertacije, a sa druge, dva osnovna izvora iz kojih je dobar deo prepisao. Sve ostalo je sporedno – navodi Rakić Vodinelić.

Profesor Zlatko Stefanović takođe je potvrdio za naš list da Šapić nije promovisan u doktora nauka i da mu nije dodeljena diploma, ali napominje da njegova titula doktora nauka nije sporna, jer je kandidat stiče danom odbrane disertacije.

Upravo u vreme dok je Stefanović bio rektor Univerziteta Union teškom mukom je formirana tročlana komisija koja je analizirala osporeni doktorat tako što ga je podelila na tri dela, a svaki član je imao zadatak da oceni po jedan. Njihov preliminarni izveštaj je pokazao da u jednom delu postoji oko 73 odsto preuzetog teksta bez navođenja izvora, u drugom 66 odsto, dok je treći član komisije u delu koji je analizirao utvrdio da je samo 0,4 odsto teksta neadekvatno peuzeto.

List Danas je u to vreme pisao da je nalaz trećeg člana komisije potom ocenjen kao sporan, jer je Sekretarijat Univerziteta Union pronašao još neke izvore iz kojih su tekstovi preuzimani u disertaciju, pa se ispostavilo da je prepisivanja bilo u znatno većoj meri nego što je treći član komisije prikazao u izveštaju.

Zlatko Stefanović navodi da se komisija analizom doktorata bavila oko tri meseca, a ne godinu dana, kako tvrdi Šapić. Pre nego što je završila izveštaj komisija se raspala, a neki od članova svoje povlačenje su obrazložili time da su bili izloženi pritiscima sa raznih strana, zbog čega nisu želeli da se više bave ovim slučajem.

Posle toga, iz sastava Univerziteta Union je izašao Fakultet za poslovni i industrijski menadžment, a naši izvori kažu da glavni razlog za razlaz nisu dešavanja u vezi sa doktorskom disertacijom Aleksandra Šapića.

Afera Mali otvorena posle slučaja Stefanović i Šapić

Iako Aleksandar Šapić tvrdi da je tema njegove doktorske disertacije otvorena nakon afera sa doktoratima ministra odbrane Nebojše Stefanovića i ministra finansija Siniše Malog, istina je da je „slučaj“ Mali bio treći u nizu. Naime, na sajtu Peščanika najpre je 1. juna 2014, objavljen tekst u kome su izneti navodi o plagiranju Stefanovićevog doktorata, 5. jula je usledio tekst o Šapićevoj doktorskoj disertaciji, a 9. jula na istom portalu objavljena je analiza profesora Raše Karapandže o disertaciji Siniše Malog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari