Koha: Kraj nelegalnih registarskih tablica 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Kosovska policija nije naišla ni na jedno vozilo nelegalnih registarskih oznaka tokom patroliranja ulicama četiri severne opštine, dan nakon isteka roka za registraciju RKS tablica.

Vozačima vozila sa nelegalnim registarskim tablicama do ponedeljka će biti izrečene opomene, a od tog dana započinje se sa novčanim kaznama, a potom i oduzimanjem vozila, prenosi KoSSev pozivajući se na Kohu.

U subotu na severu nije viđeno nijedno vozilo sa nelegalnim srpskim tablicama. Policija je po prvi put posle rata ovlašćena da preduzima mere protiv vozila sa nelegalnim tablicama na putu, koja nose skraćenice gradova Kosova, kao što su KM, PR, PZ, DE, UR i dr.

Dan nakon isteka roka za zamenu nelegalnih tablica na RKS, policija je pojačala patrole na ulicama četiri severne opštine, naseljene pretežno srpskim stanovništvom.

Od subote će se izdavati upozorenja vozačima koji su zatečeni u upravljanju vozilima koja nemaju legalne registarske tablice. Ali tokom patrola na putu Mitrovica-Leposavić, te u Zvečanu, policija nije naišla na one koje je izdala Srbija i koje imaju akronime gradova Kosova.

Policajci opremljeni telesnim kamerama izricali su novčane kazne za druge saobraćajne prekršaje.

Od ponedeljka za svakog vozača koji nije preregistrovao automobil, krenuće se sa izricanjem novčanih kazni, a nakon toga sledi oduzimanje vozila.

Veton Eljšani, zamenik direktora policije za severni region, istakao je da će sa početkom patrola za proveru registarskih tablica od subote četiri severne opštine biti tretirane kao i ostale opštine Kosova.

„Danas je prvi dan nakon isteka roka za konverziju registarskih tablica. Registarske tablice KM, PR, GL i druge, od danas se tretiraju kao istekle registarske tablice i takvim se tretira i vozilo koje ih ima. Što se tiče ovog fenomena, severni region se od sada tretira kao i svi drugi regioni, što znači da policajac na putu odlučuje da izrekne upozorenje, izrekne novčanu kaznu ili oduzme automobil“, rekao je Eljšani.

Promet automobila sa ovakvim tablicama do sada je tolerisan na severu, dok su u sredinama naseljenim Srbima južno od Ibra izbačene iz upotrebe pre više od deset godina.

Prema proračunima srpskog civilnog sektora, u opštinama na severu Kosova, naseljenim srpskom većinom, bilo je oko 10 hiljada automobila sa registarskim oznakama KM.

A do petka, kada je istekao drugi rok koji je postavila Vlada, u RKS je preregistrovano oko 4.200 vozila.

Neki od građana na severu koji su menjali registarske tablice izneli su svoje mišljenje o akciji koja je preduzeta u subotu.

Kako nam kažu, „ko komanduje, tako radimo“, rekao je jedan od građana Srbije.

„Mi smo registrovali auto na albanske oznake. Kad su postojale srpske tablice, one nisu bile srpske, nego kosovske. Sa KM, PR ili Prištinom, to su bile kosovske tablice, a ne srpske. Neko je ovo uradio“, rekao je drugi.

Rok za zamenu registarskih tablica trebalo je da istekne 1. decembra, ali ga je Vlada produžila za još 15 dana, pošto su se ispred centara za preregistraciju bili dugački redovi zainteresovanih građana.

Pre ovoga je bilo i drugih odlaganja.

Odluka Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa nelegalnim srpskim tablicama na RKS imala je tri faze.

Prva faza opomene sprovedena je do 22. novembra prošle godine.

Druga faza je predviđala kaznu od 150 evra za vozače automobila sa takvim tablicama i potom uvođenje privremenih tablica do 21. aprila ove godine, nakon čega je planirano da više ne bude automobila sa srpskim tablicama.

Srbija – koja kosovskim Srbima izdaje nelegalne registarske tablice od posleratne 1999. godine, protivi se ovom planu – insistirajući na neutralnim tablicama za status Kosova.

Kao rezultat podignutih tenzija, Srbi sa severa Kosova – gde uglavnom prometuju automobili sa nelegalnim registarskim tablicama – podneli su 5. novembra ostavke iz institucija Kosova.

Vlada je 22. novembra prošle godine, na zahtev Sjedinjenih Američkih Država, za 48 sati odložila sprovođenje druge faze odluke o preregistraciji automobila sa nelegalnim srpskim registarskim tablicama, kako bi se omogućili razgovori uz posredovanje Evropske Unije. Razgovori su rezultirali dogovorom. Kosovo je suspendovalo plan, a Srbija više nije izdavala registarske tablice sa imenima kosovskih gradova.

A, za vreme dok se vladina odluka protivila, osim što su Srbi napustili centralne i lokalne institucije, postavljali su barikade i organizovanim grupama palili automobile sa promenjenim registarskim tablicama, te bombama napadali policiju i druge institucije.

Tenzije su dostigle vrhunac nakon izbora u četiri opštine na severu, koje su Srbi bojkotovali. U međuvremenu, Kosovo se takođe suočilo sa agresijom, nakon oružanog napada na Banjsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari