Komandant KFOR-a: Situacija na Kosovu nestabilna i lako može da eskalira 1Foto: Facebook/KFOR

Komandant KFOR-a, general-major Anđelo Mikele Ristuća, nalazi se na toj poziciji od oktobra 2022. godine, a dužnost u oktobru ove godine predaje novom komandantu, koji će doći iz Turske.

Na brifingu sa beogradskim novinarima, Ristuća je govorio o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji, posebno u svetlu incidenata na severu Kosova, 29. maja, kada su povređeni vojnici KFOR-a, piše Demostat.

On ističe da je političko rešenje za kosovsko pitanje neophodno, te da je potrebna volja obe strane da do njega dođu kroz dijalog, pod pokroviteljstvom EU i uz podršku SAD.

Kako kaže, konstruktivan pristup obe strane je ključan, kako bi se stvorili neophodni uslovi za dugotrajnu stabilnost na Kosovu i u regionu, za dobrobit svih naroda, ali i budućih generacija.

On je dodao da su događaji koji su pretili da naruše stabilnost, zahtevali ogroman vojni i diplomatski napor da se ponovo uspostavi mirnija i uravnoteženija situacija.

„Oni samo potvrđuju da političko rešenje može doneti trajni mir i stabilnost u ovoj oblasti. Mnogo događaja, posebno oni od 29. maja potvrđuju da su politička rešenja potrebna. To je razlog zašto NATO i KFOR u potpunosti podržavaju dijalog u kojem posreduju EU i SAD“, rekao je Ristuća.

Kako kaže, kada postoji nepoverenje, visok je rizik od nesporazuma i loših procena, a Kfor je tu da se ti rizici izbegnu i da se poverenje dve strane poveća, kao i da se izbegne eskalacija.

Rizik postoji, zato smo na Kosovu, inače ne bismo bili tamo, rekao je Ristuća.

Istraga napada na vojnike Kfora

Ristuća je rekao da se nada da vlasti u Beogradu istražuju osobe koje su učestvovale u incidentu 29. maja, kada su povređeni vojnici KFOR-a, a koje su se potom vratile u centralnu Srbiju.

Kaže i da zna da kosovske vlasti vode istragu, ali da nema novih informacija u vezi sa tim.

Krajem maja Srbi na severu Kosova su protestovali nakon što su albanski gradonačelnici opština na severu, izabrani na izborima koje su Srbi u najvećoj meri bojkotovali, ušli u zgrade opština.

Protesti su eskalirali 29. maja, kada je povređeno više desetina vojnika KFOR-a.

Sve što može uticati na bezbednost mora biti kordinisano sa KFOR-om

Na pitanje da li kosovske snage bezbednosti moraju da imaju dozvolu KFOR-a za akcije specijalnih jedinica policije na severu, Ristuća navodi da sve što može uticati na bezbednost na Kosovu mora biti kordinisano sa misijom NATO-a.

Kako navodi Ristuća, bilo kakvi letovi moraju biti autorizovani od strane onoga ko je zadužen za vazdušni prostor, odnosno od strane komande Kfora.

Dobra saradnja sa srpskom vojskom i Ministarstvom odbrane

Ristuća kaže da ima dobre odnose sa svim činiocima na Kosovu – Srbima, Albancima, predstavnicima verskih zajednica, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu.

On ističe da svi građani na Kosovu žele da žive u miru i boljoj bezbednosnoj sitauciji, bez obzira da li žive na severu ili južno od Ibra.

Kako kaže, Kfor od 1999. godine igra najvažniju ulogu u obezbeđivanju bezbednosti na Kosovu i nastaviće to da čini, uz odgovornost prema svim građanima koji treba da imaju mir, stabilnost i slobodu kretanja.

Misija KFOR na Kosovu je angažovana od 1999. godine. Najveća je i najduža misija NATO-a pod mandatom Ujedinjenih nacija.

Ristuća sa načelnikom Generalštaba VS i ambasadorima EU i Kvinte

Italinski general-major, komandant Misije KFOR-a sastao se juče i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem, sa kojim je, kako se prenosi u saopštenju, razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i značaju efikasne interakcije i saradnje između komandanta Kfora i načelnika odbrane Srbije.

Ristuća je održao i sastanak sa ambasadorima EU i Kvinte, koji su, saopšteno je, izrazili zahvalnost za vitalni rad KFOR-a na izgradnji bezbednog okruženja i obezbeđivanju slobode kretanja na Kosovu za sve zajednice, na osnovu mandata UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari