Poslanici novog saziva državnog parlamenta danas će se prvi put okupiti na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Srbije, koju je zakazao predsednik dosadašnjeg saziva Nebojša Stefanović, s početkom od 16 sati.

Smatra se da je parlament konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, čiji tekst glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!“

Prvoj sednici novog saziva, do izbora predsednika parlamenta, predsedavaće najstariji poslanik, a to je Milan Korać (85) iz PUPS. Predsedavajućem u radu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najviše mandata (liste SNS, SPS, DS i NDS), kao i generalni sekretar parlamenta.

Pored potvrđivanja mandata, na prvoj sednici – čiji nastavak se očekuje posle Uskrsa – bira se novi predsednik parlamenta, zatim potpredsednici i imenuje se novi generalni sekretar. Takođe, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Lista SNS je na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta osvojila 158 od ukupno 250 poslaničkih mandata, koalicija SPS-PUPS-JS ima 44 poslanika, lista DS 19, a lista NDS 18 poslanika. SVM je osvojio šest mandata, SDA Sandžaka tri, a PDD dva mandata.

Rokovi

Novipredsednik Narodne skupštine biće izabran u nastavku prve sednice novog saziva, što se očekuje 23. aprila, odmah posle Uskrsa, najavio je lider SNS Aleksandar Vučić. Dan kasnije poslanici će razmatrati predloge zakona o vladi i ministarstvima, da bi o njima glasali u subotu, 26. aprila. Članovi nove vlade Srbije će zakletvu pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari