Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a, Mađarska jedina glasala protiv 1Printskrin Jutjub/NATO-uzivo

Kosovo je postalo deseti pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a, prenosi Kosovo online.

Parlamentarna skupština NATO-a danas je na prolećnom zasedanju u Sofiji, pozitivno glasala o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije.

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv.

Pridruženi član je postala i Malta.

Kako prenosi prištinska Koha ditore poslanik Pokreta Samoopredeljenje Driton Hiseni naveo je da ovaj statusa dolazi nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Republike Kosovo i Parlamentarne skupštine NATO-a.

„Od juna 2014. bili smo predstavljeni kao delegacija posmatrača“, napisao je Hiseni na Fejsbuku, koji je i predsedavajući kosovske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

On je dodao da brojna pisma i kontinuirani napori delegacije Srbije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status.

Predsednica Vjosa Osmani pozdravila je odluku od ponedeljka. Osmani je putem objave na platformi „Iks“ poručila da je NATO sudbina Kosova i da će ovaj potez obezbediti da se čuje glas najpronatovskijih ljudi na svetu.

„Nastavićemo naše napore zajedno sa našim saveznicima da unapredimo naš put ka članstvu u NATO-u“, napisala je ona.

Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO zatražili su bili da status Kosova ne bude promenjen, a pismo predsednice parlamenta Ane Brnabić sa tim zahtevom uručili su tokom vikenda, između ostalih, i šefu američke delegacije Majklu Tarneru. U pismu je ocenjeno da bi unapređenje statusa Kosova predstavljalo „nagradu“ za bezobzirno ponašanje Prištine, koja čini sve što je u njenoj moći da opstruiše dijalog i da ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Parlamentarna skupština NATO je institucionalno odvojena od Alijanse, ali služi kao važna poveznica između tog vojnog saveza i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO.

Pored njih, u njegovim aktivnostima učestvuju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih posmatračkih delegacija.

Pridruženi članovi, među kojima je sada i Kosovo, mogu predstaviti rezolucije i podnositi amandmane na rezolucije. Takođe, mogu služiti kao specijalni izvestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izveštajima Parlamentarne skupštine NATO.

Međutim, oni nemaju pravo glasanja o izveštajima, rezolucijama ili rukovodstvu Parlamentarne skupštine, niti doprinose njenom budžetu.

Kosovo je deseti pridruženi član, među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari