Meloni nazvala propagandom Putinove predloge za mir u Ukrajini: Ne čini mi se posebno efikasnim reći Ukrajini da se povuče iz Ukrajine 1foto: BETAFOTO/(AP Photo/Domenico Stinellis)

Italijanska premijerka Đorđa Meloni odbacila je kao „propagandu“ predloge ruskog predsednika Vladimira Putina za pregovore o miru sa Ukrajinom.

„Ne čini mi se posebno efikasnim, kao predlog za pregovaranje, reći Ukrajini da treba da se povuče iz Ukrajine“, rekla je Meloni ironično na završnoj konferenciji za novinare posle samita G7 koji je održan na jugu Italije.

Ona je dodala da taj predlog više liči na „propagandnu inicijativu“.

Ranije danas nemački kancelar Olaf Šolc je ocenio da su predlozi ruskog predsednika jednaki „diktiranju“ mira.

Putin je juče izjavio da će pregovarati sa Ukrajinom u slučaju povlačenja ukrajinskih snaga iz četiri regiona za koje tvrdi da su ruska teritorija (Donjeck, Lugansk, Herson, Zaporožje) i kada Kijev odustane od pridruživanja NATO.

Putin je to izjavio uoči današnjeg samita o miru u Ukrajini koji se održava u Švajcarskoj, bez učešća Rusije.

Kijev je ove nedelje takođe pomenuo mogućnost drugog samita uz učešće ruske delegacije koja bi dobila „zajednički plan“ koji bi podneli učesnici ove konerencije, prema izjavama šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrija Jermaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari