Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO: Srbima na Kosovu uskraćena osnovna prava 1foto EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO učestvovali su u debati povodom nacrta izveštaja Odbora za odbranu i bezbednost „Zapadni Balkan – obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO“ i tom prilikom ukazali na krajnje kompleksnu realnost na Kosovu i Metohiji, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije.

U saopštenju se navodi da je v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović ukazala na fizičku, pravnu i političku ugroženost Srba na KiM, široko rasprostranjenu institucionalnu diskriminaciju u svakom pogledu – administrativnom, zakonodavnom, pravosudnom, tužilačkom, imovinskom, zdravstvenom itd.

„Podsetila je na kompleksnost razmatranja situacije na Kosovu i Metohiji, budući da je reč o jednostranoj secesiji dela teritorije međunarodno priznate države. Sve što se dešava na KiM i u vezi sa KiM jeste politički, pravni i teritorijalni problem koji se mora rešavati dogovorom“, ističu iz Skupštine Srbije.

Kako se dodaje u saopštenju, Jovanović je dodala i da istovremeno, prištinska strana odbija da sprovede sve postignute dogovore i nastavlja da preduzima jednostrane protivpravne mere i nakon više od 11 godina nije formirala ZSO i nije ispunila druge preuzete obaveze.

„Jovanović je podsetila da su Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve tri odvojena talasa nasilja i egzodusa koje je usledilo posle svakog od njih. Prvi je bio juna i jula 1999. godine, drugi je bio za vreme i posle martovskog nasilja 2004. godine, a treći upravo traje uporedo sa drugom vladom A. Kurtija i njegovim jednostranim potezima na štetu srpske zajednice“, dodaje se u saopštenju.

Jovanović je naglasila i da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, na prostoru Kosova i Metohije jedino Kfor može da deluje kao legalna i legitimna oružana snaga i da je nastojanje bilo kojeg drugog subjekta da obavlja te funkcije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

U saopštenju se dodaje i da je narodni poslanik Goran Rakić istakao da se Srbi na KiM svakodnevno suočavaju sa veoma teškom situacijom, kao i da su im uskraćena najosnovnija ljudska prava.

Podsetio je da Priština nije ispunila nijedan postignuti dogovor, uključujući i obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

On je dodao da će, ukoliko ne dođe do formiranja ZSO, kredibilitet EU i NATO takođe biti doveden u pitanje i izrazio zahvalnost pripadnicima misije Kfor, koji na osnovu mandata poverenog Rezolucijom 1244 SB UN brinu o bezbednosti Srba na KiM, „kao jedine legalne i legitimne oružane snage na tom prostoru“.

Članovi delegacije Skupštine Srbije imali su i niz bilateralnih susreta, na marginama prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO u Sofiji, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari