Kosovska ministarka: Jeremiću zabranjena poseta zbog plana za reintegraciju Kosova Srbiji 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala potvrdila je večeras da je bivšem ministru spoljnih poslova Srbije i predsedniku Narodne stranke Vuku Jeremiću zabranjeno da poseti Kosovo.

 

Ona je na Fejsbuku napisala da je Jeremićeva podrška planu reintegracije „nezavisnog Kosova“ u ustavno-pravni poredak Srbije slična planu predsedika Rusije Vladimira Putina za „reintegraciju“ Ukrajine, uz ocenu da je to „recept za rat“.

„Radikalizacija bivšeg predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića je samo još jedan znak upozorenja da su apetiti Srbije i Rusije za prisvajanje teritorije daleko od gotovih“, navela je Gervala.

Kosovska ministarka je istakla da Kosovo „neće tolerisati mržnju i agresiju na evropsku i demokratsku državu“ i pozvala SAD i Evropu da „pomno prate situaciju“.

Gervala je ocenila da će Srbija i Rusija nastaviti da stvaraju tenzije na Balkanu sve dok SAD i Evropa ne pošalju jasne poruke i ne poguraju Srbiju „da prizna novu realnost na Balkanu nakon njenih razornih ratova“.

Šefica kosovske diplomatije je navela da Kosovo „jeste i da će ostati nezavisno i suvereno, snažan zagovornik evropske perspektive i NATO-a na granici sa Srbijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari