Srpska delegacija juče je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu predstavila argumente za odbranu Kosova i Metohije, čime je počela rasprava o pitanju legalnosti jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, koje je Generalna skupština UN postavila Sudu na inicijativu zvaničnog Beograda.

Predstavnici Srbije poručili su da jednostrana deklaracija nezavisnosti predstavlja izazov svetskoj organizaciji i njenom autoritetu, kao i održanju mira i bezbednosti. Potom su govorili predstavnici Prištine, a danas će se petnaestočlanom sudskom veću obratiti delegacije Albanije, Nemačke, Saudijske Arabije i Argentine, od ukupno 28 država prijavljenih za učešće u javnoj raspravi.

– Kosovo predstavlja srpsku istoriju, kolevku njene državnosti i jedan od ključnih temelja njenog identiteta. Srbija je uverena da će UN i međunarodna zajednica uz pomoć savetodavnog mišljenja sudija MSP iznaći pravi odgovor za ovaj izazov koji pogađa same temelje međunarodnopravnog poretka – ukazao je Dušan Bataković, šef srpske delegacije.

Advokat Vladimir Đerić podsetio je na važnost savetodavnog mišljenja koje će uticati na budući stav Generalne skupštine i Saveta bezbednosti UN prema jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, kao i politiku prema njemu. On je ukazao da iza deklaracije nezavisnosti ne stoji narod Kosova, već predstavnici privremenih institucija.

Malkolm Šou, ekspert za međunarodno pravo iz Velike Britanije, pozivajući se na brojne međunarodnopravne dokumente, istakao je obavezu poštovanja teritorijalnog integriteta država, bez mogućnosti samovoljnog delovanja zajednica u okviru država.

– Ono što je stvoreno ilegalno ne može naknadno da se ozakoni – poručio je Šou i ukazao na opasnost koja preti ne samo državama sa sličnim problemima, čiji bi celovitost i suverenitet mogli da budu dovedeni u pitanje konvalidacijom nelegalnog akta, već i celom međunarodnom poretku.

Profesor Marselo Koen iz Švajcarske, još jedan član delegacije Srbije, obrazložio je da je pravo na samoopredeljenje nekog naroda ustanovljeno u kolonijalnom okruženju, i podsetio da nijedna samoproglašena država od 1954. nije priznata od najveće svetske organizacije UN.

– Secesija ne može da ozdravi Kosovo, već naprotiv ona će tek izazvati dalje produbljivanje problema u tom regionu – upozorio je Koen.

Saopštavajući argumentaciju vlasti u Prištini, ministar spoljnih poslova Skender Hiseni rekao je da je „nezavisnost Kosova nepovratna“ i da deklaracija kojom je ona proglašena u februaru 2008. nije suprotna međunarodnom pravu. Hiseni je naglasio da je „nezamislivo“ da se „sat vrati unazad“ obnovom pregovora o statusu, jer bi to unazadilo stanje u regionu i „moglo da vodi novom ratu“.

Hiseni je sugerisao da je nezavisnost Kosova proizašla iz pregovaračkog procesa koji je vodio izaslanik generalnog sekretara UN Ahtisari i da je njeno proglašenje bilo deo „Athisarijevog rešenja“ kosovske krize. Deklaraciju o nezavisnosti Kosova on je nazvao „ostvarenjem volje naroda Kosova da odluči o svojoj budućnosti“. On je tvrdio da je pregovore o budućem statusu Kosova, 2005-2007, albanska delegacija vodila „u dobroj veri“, ali da su oni propali zbog „tvrdoglavosti Srbije koja je u Kosovu videla samo parče zemlje koje mora posedovati“.

Hisaši Ovada, predsednik sudskog veća MSP, obavestio je na početku sednice učesnike u postupku da su, pisani podnesci država koje su dale svoje mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, od sada dostupni javnosti na internet sajtu suda.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle završetka argumentacije srpske strane, izrazio je nadu da će Međunarodni sud pravde stati u odbranu prava Srbije na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

– Naš je argument da je nedozvoljivo u 21. veku protiv njene volje rasparčavati miroljubivu, međunarodno priznatu demokratsku zemlju, članicu UN. Ako je to dozvoljeno u 21. veku, onda je sve dozvoljeno. Ja se nadam da će se pokazati da nije tako i da će Međunarodni sud pravde stati u odbranu fundamentalnih principa međunarodnog prava, među kojima je i pravo na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država – izjavio je Jeremić posle nastupa delegacije Srbije u raspravi o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Boris Tadić, predsednik Srbije, izjavio je juče novinarima u Beogradu da od rasprave pred Sudom u Hagu očekuje pozitivan ishod.

– Verovatno će ta odluka biti široko definisana i uglavnom očekujem pozitivan ishod za Srbiju zbog činjenice da jeste prekršeno međunarodno pravo. Dobijamo informacije da albanska strana pomera temu rasprave izvan međunarodnog prava – naglasio je Tadić.

On je naveo da pored povrede međunarodnog prava postoji još jedna činjenica, da je presedan etnički motivisane secesije toliko opasan za čitav međunarodni poredak i bezbednost sveta i da će Sud i tu činjenicu morati da uzme u obzir.

Sudijama MSP svoju argumentaciju predstavili su i „autori deklaracije o nezavisnosti Kosova“ na čelu sa ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem. U njihovo ime sudu se obratio i britanski advokat Majkl Vud, koji zastupa tezu da je Kosovo slučaj za sebe („sui generis“), kao i da je pravo Kosova da postane nezavisna i suverena država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari