Kosovski ministar Krasnići: Spremni smo da osnujemo "Nacionalni savet Srba na Kosovu", ali nismo za privilegovani odnos prema jednoj zajednici 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Kosovski ministar uprave i lokalne samouprave Elbert Krasnići izjavio je da je Vlada spremna da osnuje „nacionalni savet Srba na Kosovu“, ukoliko Srbija smatra da je to najbolji primer za zaštitu prava zajednica, napomenuvši da kosovski Ustav nudi „najnaprednija prava u regionu i Evropi“ nevećinskim zajednicama, prenosi Koha.

Odgovarajući na izjave premijerke Srbije Ane Brnabić, Krasnići je rekao da Ustav Kosova Srbima i nevećinskim zajednicama nudi najnaprednija prava u regionu i Evropi.

„Smatramo da Ustav i naša praksa na Kosovu nudi najnaprednija prava u regionu i Evropi, ali ako Srbija smatra da je to najbolji primer i model za zaštitu prava zajednica, spremni smo da saslušamo i razgovaramo o mogućnost stvaranja nacionalnog saveta Srba i tako možemo da napredujemo u ovom procesu“, izjavio je Krasnići.

Prema rečima ovog ministra, održivi mir na Zapadnom Balkanu se nudi kroz simetriju predstavljanja zajednica, a ne kroz privilegovan pristup zajednicama.

„Praksa ne pokazuje da Srbi (na Kosovu) imaju manje prava. Za održivi mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu potrebna nam je pravedna simetrija, a ne privilegovan pristup zajednici“, rekao je Krasnići.

Naveo je da da 4 odsto stanovnika Kosova pripada srpskoj zajednici, dok je njihova zastupljenost u blizu 25 odsto opština.

„Od 38 opština, njih 15 ima potpredsednike za zajednice i zamenike predsednika za zajednice. Parlamentarne komisije za ljudska prava i prava zajednica vode zajednice na Kosovu. Kabinet premijera, uključujući premijera, ima 18 članova, 4 iz nevećinskih zajednica. Jedan od potpredsednika vlade je iz redova nevećinskih zajednica. U kabinetu premijera imamo Kancelariju za pitanja zajednica, koja doprinosi i promoviše prava zajednica“, rekao je Krasnići.

On je rekao da je u poslednjih 10 godina komandant Kosovske policije na severu zemlje bio iz redova srpske zajednice, koga je imenovao predsednik opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari