Kragujevac: Buka protiv diktature večeras i na Đačkom trgu 1ilustracija Foto: Stanislav Milojković

Na poziv Građanskog otpora Kragujevac, građani nezadovoljni vlašću u Srbiji, pravili su večeras buku na Đačkom trgu gde se, inače, održavaju protesti protiv Aleksandra Vučića i za bojkot predstojećih izbora.

Okupilo se nekoliko desetina građana različitih generacija sa pištaljkama, trubama, šerpama, činijama.

Višeminutna buka je otpočela u 20 časova i pet minuta, a najglasniju su bili bubnjevi.

Za jednim od dva bubnja bio je Nebojša Veljković iz Građanskog otpora Kragujevac koji je Beti rekao da  je večerašnje okupljanje „impulsivno“  posle ukidanja policijskog časa i da je izražen „jedan goli bunt“, neideološki i ljudski.

„Mnogo je gluposti na političkoj sceni Srbije i mislim da je danas počela definitivna rasprodaja Srbije, razdržavljenje Srbije kao države. Institucije su uništene, ono što je ostalo od resursa to će biti prodato u sledećem mandatu Skupštine koja bude izglasana na sledećim izborima. Ko bude hteo od građana da učestvuje u tome – neka učestvuje, ja neću, a neće sigurno ni ovi ljudi večeras ovde, i nema više priče“ rekao je Veljković.

Dodao je da ko bude izašao na izbore snosiće  „istorijsku odgovornost“ za razdržavljenje Srbije i najavio novi protest u 20,05  u subotu 9. maja na istom mestu.

Članica Građanskog otpora Kragujevac Stanislava Pavlović je rekla Beti da je bilo očekivano da će, čim bude „skinuto“ vanredno stanje i  „nesrećni“ policijski čas, nezadovoljni građani odmah izaći na ulice.

„Protest bukom je protiv diktature i režima Aleksandra Vučića, posebno posle neustavnog policijskog časa, koji je bio za vreme Nemaca, pa sad, pored svih ostalih razloga koje već i ptice na grani znaju“, rekla je Pavlović.

Učesnik protesta na Đačkom trgu, lekar Vladimir Đorđević je rekao Beti da se „na prvi dan slobode“ posle vanrednog stanja „dokazalo“ da Vučić može da uspostavi vanredno stanje, da ga ukine, da ukine i virus, ali da ne može da ukine šerpe i slobodu u ovoj državi.

„Lupaćemo dokle budemo morali – do slobode. Po meni je trenutak slobode u ovoj državi kada počnu da funkcionišu institucije sistema nezavisno i neće biti važno da li je na vlasti Kurta ili Murta“ rekao je Đorđević koji je buku pravio lupanjem u metalnu činiju.

Građani na protestu poštovali su mere održavanja distance, a jedan broj je nosio maske i rukavice.

U Kragujevcu je večeras bilo buke protiv diktature, kao i prethodnih večeri, u svim većim naseljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari