Kurti: Kaznene mere EU prema Kosovu su nepravedne i čine dijalog asimetričnim 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da su kaznene mere EU protiv Kosova nepravedne i da je dijalog zbog njih asimetričan.

Vlade Kosova je saopštila da je Kurti na sastanku izrazio posvećenost i angažovanje za deeskalaciju i normalizaciju situacije na severu.

Premijer je rekao da Vlada Kosova ne doprinosi eskalaciji i da Policija Kosova „samo sprovodi zakon i brine o javnoj bezbednosti“.

„Kurti je potvrdio da kosovska policija stacionirana u zgradama opština nije preduzimala akcije u blizini tih zgrada“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Kurti, kada je reć o vanrednim izborima, rekao da zakon o lokalnoj samoupravi jasno pokazuje put kojim treba ići i da Vlada Kosova podržava procedure utvrđene zakonom.

Što se tiče normalizacije odnosa sa Srbijom, prema Kurtiju, „garancija je puna i bezuslovna primena Osnovnog sporazuma, koji donosi dobrosusedske i evropske odnose za dve države“, dodaje se u saopštenju.

EU je prošle nedelje potvrdila mere Kosovu zbog ne preduzimanja koraka za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Iako EU ne koristi termin sankcije, mere prema Kosovu su sankcije u punom smislu te reći, jer podrazumevaju obustavu sastanka u okviru Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju.

Suspenduju i EU predpristupne programe i takođe obustavljaju korake za razmatranje projekata koje je Kosovo podnelo za finansiranje iz Okvira investicija na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari