Kurti sa Denkovim: Bugarska naš snažan saveznik već 15 godina 1Foto: X

Premijer Kosova Aljbin Kurti sreo se danas sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim na Svetkom ekonomskom forumu u Davosu i poručio da je Bugarska snažan saveznik Prištine već 15 godina.

„Lepo je sresti se sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim jutros. Bugarska je bila snažan saveznik otkako smo uspostavili diplomatske odnose pre više od 15 godina i nastavljamo da održavamo čvrsto partnerstvo sa sve većim brojem bilateralnih sporazuma između nas“, napisao je Kurti na društvenoj mreži „X“.

Podsetimo, Sofija je imala nekoliko zahteva za Prištinu u poslednje vreme. Potpredsednica Bugarske Iliana Jotova zatražila je da bugarska zajednica dobije status nacionalne manjine i bude uvrštena u Ustav Kosova.

Bugarski predsednik Rumen Radev je iz Prištine pre nekoliko nedelja isto to zatražio od kosovske predsednice Vjose Osmani. Istovremeno, Bugari tvrde da Goranci, koji žive na Kosovu, imaju bugarsko poreklo.

Albanija je, inače, na zahtev Bugarske, uvrstila bugarsku nacionalnu manjinu u Ustav, a razlog zašto Severna Makedonija još uvek ne počinje pregovore sa Evropskom unijom jeste to što još nije ispunila takođe zahtev iz Sofije, da uvrsti bugarsku nacionalnu manjinu u svoj Ustav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari