Da li će se Kurti odazvati da svedoči u postupku Milenkoviću koji mu je bio čuvar u zatvoru? 1Printskrin/Kosovo onlajn

“Danas sam na pisarnici Vlade Kosova predao molbu kojom sam od premijera Aljbina Kurtuja zatražio da pred Specijalnim tužilaštvom da iskaz u svojstvu svedoka odbrane osumnjičenog Dragiše Milenkovića iz Gračanice. Molbu koju sam zaveo na pisarnici Vlade priložio sam zahtevu za saslušanje svedoka Specijalnom tužilaštvu“, kaže za Danas Dejan A. Vasić, advokat Dragiše Milenkovića koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu u periodu tokom 1998. i 1999. godine.

Vasić očekuje, kako kaže, da će se aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti odazvati pozivu za svedočenje, ali očekuje uskoro i zakazivanje termina za saslušanje.

„Kurti je bio pritvoren u vreme kada je osumnjičeni Dragiša radio u okružnom zatvoru u Prištini. Svedok bi sa svoje strane trebalo da kaže par reči o kredibilitetu osumnjičenog i njegovom postupanju prema sadašnjem premijeru, a tadašnjem pritvoreniku Aljbinu Kurtiju kome je pravio društvo dok je bio u ćeliji, donosio mu knjige da čita, sa kojim je puno vremena proveo u razgovorima“, objašnjava za Danas advokat Vasić razloge zbog kojih je pozvao kosovskog premijera da svedoči.

On ističe i da je Kurti dužan kao građanin da se u krivičnom postupku izjasni i da bude svedok.

„Ja sam apsolutno siguran da će premijer rado da se pojavi i nadam se samo da su mu sećanja još uvek sveža na taj period. Premijer je sa svoje strane dužan kao građanin da se u krivičnom postupku izjasni i da bude svedok i da će na taj način otkloniti sumnju da Milenković nije ništa loše uradio dok je radio u Okružnom zatvoru u Prištini. Kurti će biti saslušan u svojstvu svedoka odbrane“, navodi Vasić.

Advokat Milenkovića očekuje da premijer Kurti ima dobru memoriju i da će se setiti tog perioda dok je bio u protvoru.

Da li će se Kurti odazvati da svedoči u postupku Milenkoviću koji mu je bio čuvar u zatvoru? 2
foto EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

U Kurtijevu dobru memoriju, ipak, sumnjaju Srbi sa Kosova.

„Znajući da se odnos Aljbina Kurtija prema Srbima svodi na njegovu percepciju statusa među Albancima i rejtinga, sasvim je izvesno da su mu sećanja izbledela. On će nastaviti da brani svoj imidž strogog legaliste koji disciplinuje neposlušne Srbe“, smatra Branimir Stojanović, bivši gradonačelnik Gračanice.

Fatmir Šeholi, osnivač Instituta za afirmaciju međuetičnkih odnosa, podseća da je mnogo godina iza nas i da je pamćenje nekih eventualnih detalja možda zaista izbledelo. Osim toga Šeholi je ubeđen i da se premijer Kurti neće odazvati da svedoči u korist odbrane Milenkovića.

„Smatram da advokat Vasić više pokušava da senzacionalistički najavi mogućnost da premijer Kosova bude svedok u procesu, nego što u istini Kurti može iole nešto da doprinose tom procesu“, navodi Šeholi.

Politikolog Ognjen Gogić, međutim, smatra da to što Vasić poziva Kurtija da svedoči ima važnosti za sam postupak koji je pokrenut protiv uhapšenog D.M, ali on ima i širi značaj.

„Njime se pokazuje kako nespretno postupanje Prištine u procesima za ratne zločine može da joj se vrati kao bumerang. Naime, poslednjih meseci došlo je do nekoliko hapšenja Srba na Kosovu pod optužbama za ratne zločine. Ti potezi deluju prilično dubiozno i izazivaju bojazan da je na delu pokušaj da se postupci za ratne zločine instrumentalizuju, kako bi se vršio dodatan pritisak na srpsku zajednicu na Kosovu. Pokret Samoopredeljenje je još pre dolaska na vlast najavljivao novu „politiku“ prema suđenjima za ratne zločine. Ova stranka se, na primer, zalagala, da se uvede suđenje u odsustvu za ratne zločine, što je nailazilo na protivljenje Saveta Evrope“, podseća Gogić.

Dodaje da se pre nekoliko godina Euleks povukao iz vođenja postupaka za ratne zločine. Oni su u potpunosti preneti na kosovsko pravosuđe.

„Aktuelna vlast na Kosovu je tome pristupila na način koji izaziva dosta zabrinutosti u pogledu poštovanja procesnih prava okrivljenih. Kosovo, pritom, nije strana Evropskog suda za ljudska prava i drugih međunarodnih mehanizama koji bi mogli da imaju kontrolnu ulogu u tom pogledu. To olakšava zlouptrebu postupaka, ako za to postoji politički interes“, ocenjuje sagovornik Danasa..

Čini se, kako kaže Gogić, Srbi nemaju način da se brane od pravnog nasilja za kojim Priština poseže.

„Zato postupak advokata Vasića ima za cilj da doskoči potezima Prištine i da pokaže da je put kojim se krenuo klizav teren na kom su mogući razni obrti“, ocenjuje politikolog Gogić.

Dragiša Milenković uhapšen je 21. juna u Kišici, a dan kasnije određen mu je pritvor od 30 dana ,a u međuvremenu pritvor mu je produžen za još dva meseca. Kosovske vlasti terete ga za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu od 1998. do 1999. godine.

Supruga uhapšenog izjavila je da su policijski inspektori tokom hapšenjena njenog supruga rekli da se on sumnjiči za ratni zločina nad Albancima, koje je navodno maltretirao dok je radio kao čuvar u zatvoru u Lipljanu.

Zbog hapšenja Dragiše Milenkovića danima se protestovalo ispred policijske stanice u Gračanici.

Advokat Vasić inače tvrdi da je Milenković lošeg zdravstvenog stanja.

„On je u pritvor primljen sa hroničnim tegobama, naročito vezano za dijabetes i probleme sa vidom. Dragiša je praktično slep, ali mu najviše tegoba stvaraju ta dva metka koja su mu još uvek u telu blizu kičme. Ti su meci bili pozdrav od čoveka koji mu je sve ovo učinio i koji ga je prijavio policiji sasvim neosnovano i lažno“, ističe Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari