Kurti: Uspostavićemo pun reciprocitet sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je večeras da se Vlada na čijem je čelu, „sprema“ da uspostavi „pun reciprocitet sa Srbijom“ ali i dodao da „ne može sve“ da uradi ođednom.

Kurti je za televiziju KTV rekao da je na sastancima u Briselu izneo predlog reciprociteta po pitanju prava nacionalnih manjina „na Kosovu i u Srbiji“ ali da je taj predlog odbijen.

„Dobro smo pripremljeni da ne bude neuspeha kad uspostavimo pun reciprocitet. Trenutno imamo (reciprocitet) za registarske tablice, ali ćemo ga primeniti i na druge oblasti. Bitka se nastavlja, primenićemo reciprocitet ali ne možemo sve ođednom“, rekao je kosovski premijer.

Kurti je kazao da veruje da će biti uspostavljen pun reciprocitet ali je i dodao da Vlada Kosova mora sprovoditi strategije koje će reciprocitet učiniti primenjivim.

On je negirao da mu je uskraćena viza za Sjedinjene Države i dodao da njegov kabinet priprema posetu toj zemlji za narednu godinu.

Kurti je odbacio tvrdnje da je promenio odnos prema novinarima posle dolaska na vlast, navodeći da je „najtransparentniji“ premijer koga je Kosovo imalo.

„Ja sam i premijer koji je odgovorio na većinu poslaničkih pitanja za koja moram da podnosim račun. Imali smo 120 konferencija za novinare za osam meseci. Tu su i konferencije ministarstava, zamenika premijera ili zamenika ministra. Što se tiče transparentnosti, uradili smo dosta i kada se radi o pristupu zvaničnim dokumentima. Odgovorili smo na 406 pitanja novinara, od 441 zahteva“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari