Kuzmanović: Lista DS, SSP, PSG i NDB prirodna 1Foto: Medija centar

Iako jedinstvena opoziciona lista daje mogućnost za smenu SNS u Beogradu, kako pokazuje i najnovije istraživanje Demostata, opozicione grupacije i pojedinačne stranke i pokreti o tome još ozbiljno međusobno i ne razgovaraju. Trenutno postoje samo usmeni pozivi na razgovore i na jedinstvo, ili pak čvrsto držanje stava da je izlazak na izbore u više kolona bolje rešenje.

Prema Demostatovom istraživanju jedini region u kojem opozicija ima šansu za pobedu je Beograd, ali pod jednim uslovom. Taj uslov je dogovor i stvaranje sinergetskog efekta, kaže sociolog i glavni istraživač Demostata, Srećko Mihaillović.

– Ključ je u rukama lidera. Ali sada su šanse za to neizvesne, a možda i male – naveo je Mihailović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Lider SSP Dragan Đilas za Danas kaže da se SSP zalaže za jednu listu na izborima za Beograd.

– Za to sam se zalagao i pre tri i po godine, ali tada nije bilo razumevanja za takvu ideju. Zalažem se naravno i sada, jer to garantuje pobedu – kaže Đilas.

Budući da SSP u međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamneta nastupa zajedno sa DS, PSG, ZZS, NDB i PzP, postavlja se pitanje mogu li bar ove partije i pokreti na jednu listu u glavnom gradu.

Iz inicijative Ne davimo Begrad stiže negativan odgovor, dok u DS smatraju da bi to bilo prirodno.

U NDB navode da se ništa nije promenilo u njihovom stavovima i da su oni pre svega okrenuti organizacijama iz Građanskog fronta, kao i programski bliskim organizacijama kao što su Zajedno za Srbiju, politička platforma Solidarnost i drugi manji aktivistički pokreti i pojedinci.

U ovoj inicijativi smatraju da je najbolje izaći u više programskih kolona koje će stvoriti dobru atmosferu da svi imaju za koga da glasaju, a ne da se usiljenim i neprincipijelnim koalicijama ljudi guraju u apstinente. Oni dodaju da je za uspeh jako važan i njihov predlog organizacijama opozicije da se napravi dogovor u četri tačke. Prva je uzajamno nenapadanje, druga je saradnja oko kontrole izbora, zatim zajednička borba za fer izborne uslove i za kraj uzajamne garancije da je bilo kakva saradnja sa SNS neprihvatljiva.

Grafikon podrške u celoj Srbiji:

Kuzmanović: Lista DS, SSP, PSG i NDB prirodna 2

Ukoliko do ovakvog dogovora dođe, navode u NDB, i poštuje se stav oko izlaska u više programskih kolona, oni su spremni da razgovaraju o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

A predsednik Gradskog dbora DS u Beogradu Branimir Kuzmanović na pitanje o zajedničkoj listi za Danas kaže da su navedene stranka blago levo, čvrsto za EU i sarađuju već godinu dana, tako da je jedna lista prirodna.

Stranka koja ne pripada ovom bloku je Nova stranka a njen predsednik Aris Movsesijan je poslednji pre par dana pozvao opoziciju na razgovore. On za naš list kaže da opozicija mora stati zajedno i da je preduslov za to počinjanje dijaloga i pronalaženje zajedničkog interesa.

– Beogradski izbori su sigurno najlakši motiv za početak dijaloga, a posle prvih uspešnih koraka, verujem da bi se saradnja mogla preneti i na ostale nivoe. Na opoziciji je da pokaže da za razliku od režima Aleksandra Vučića ima demokratski kapacitet i da na taj način pokažemo kakvu Srbiju želimo da stvaramo. Potrebna nam je Sbija dijaloga i uvažavanaj različitosti. Srbija budućnosti, a ne prošlosti. Moramo da sklonimo u stranu razlike i da ujedinjeni uprkos svemu, stvorimo referendusmsku atmosferu pred izbore – navodi Movsesijan.

On ipak ne odgovara direktno da li je njegov poziv na razgovor naišao i od koga na pozitivne reakcije.

– Nova stranka ima dobre odnose sa većinom opozicionih stranaka. Iz neformalnih razgovora se vidi da je svest o neophodnosti saradnje sveprisutna – kaže on.

Distanciranje

Nade u razgovor polažu i Dveri, od kojih su se poslednjih dana distancirale proevropske partije zbog odlaska njihovog lidera Boška Obradovića na razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. S druge strane, poseldnih meseci iz SDS Borisa Tadićajasne su poruke da sa antievropskim Dverima nema saradnje, kao i da više kolona može da privuče veći broj birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari