Lajčak: Odluka o odlaganju roka preregistracije zavisi od Vlade Kosova 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Odluka o odlaganju rok za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama zavisi od Vlade Kosova, izjavio je danas specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kavlja portal Kosovo onlajn.

Lajčak je nakon razgovora s Kurtijem novinarima kratko rekao da su imali „konstruktivan i otvoren sastanak“, ne navodeći da li će se rok za preregistraciju automobila.

„Mi smo u procesu razgovora, na nama je da iznesemo naše brige kako ne bi došlo do novih tezija, što smatram da nije u interesu Kosova, jer poslednje što je Kosovu potrebno je nasilje. Ova odluka je na Vladi“, rekao je Lajčak.

Prema izveštaju Radija slobodna Evopa Lajčak je nakon sastanka s Kurtijem istakao važnost izbegavanja tenzija na terenu, imajući u vidu da rok za preregistraciju automobila sa srpskim oznakama ističe 31. oktobra.

Ponovio je da eskalacija situacije nije ni u čijem interesu i potvrdio da je od kosovskog premijera zatražio odlaganje procesa preregistracije za još deset meseci.

„To će biti odluka premijera (Kosova) i ja neću komentarisati u njegovo ime“, citira RSE Lajčaka.

Na pitanje novinara da li će se dijalog Kosova i Srbije završiti međusobnim priznanjem, Lajčak je rekao da tu odluku treba da donesu Beograd i Priština.

„To je nešto o čemu odlučuju Kosovo i Srbija, ta odluka nije na meni“, rekao je Lajčak.

On je, kako navodi portal Kosovo onlajn, potvrdio da je na sastanku bilo reči i o francusko-nemačkom predlogu za sporazum Kosova i Srbije, ali nije naveo više detalja. (kraj) vip

Lajčak je rekao i da nije imao uvid u navodni dokument o Zajedinici srpskih opština, dodajući da je to „jedan od mnogih papira koji se prave“.

„To je nešto potpuno odvojeno od našeg procesa“, rekao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari