Lamert: Podrška Nemačke neće izostati 1Norbert Lamert Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Evropska perspektiva Srbije ozbiljno je shvaćena i u Srbiji i u Evropskoj uniji, rekao je predsednik Bundestaga Nemačke Norbert Lamert, u razgovoru sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva (PGP) sa Nemačkom i istakao da je „cilj Srbije članstvo u EU, a EU je tu da to i omogući“.

Lamert je rekao da je za razvoj potrebna politička volja, ali i valjan pravni okvir, kao i finansijska sredstva.

On je podsetio da je Nemačka dokazano, ne samo najveći trgovinski partner Srbije, već i najveći donator i investitor na ovim prostorima.

„Zainteresovani smo za stabilan razvoj Zapadnog Balkana i želimo da damo svoj doprinos njegovoj ekonomskoj i političkoj stabilnosti, jer bez stabilnih demokratskih odnosa nema ni stabilnih država“, istakao je Lamert.

Lamert je rekao da je zadovoljan porastom interesovanja srpskih parlamentarca sa saradnju sa kolegama iz Bundestaga i ponovio da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu, uz ispunjenje definisanih kriterijuma, koji se ne odnose samo na usklađenost zakonodavstva sa evropskim normama, već i na implementaciju propisa.

Lamert je dodao i da posebna podrška Nemačke Berlinskom procesu neće izostati.

Predsednica PGP sa Nemačkom Vesna Marković istakla je važnost uloge Bundestaga u procesu otvaranja pregovaračkih poglavlja i izrazili zahvalnost Nemačkoj na podršci.

Naš glavni spoljnopolitički cilj jeste članstvo u EU, ali jednako nam je važna i regionalna stabilnost i saradnja, kojoj značajan doprinos daje regalizacija Berlinskog procesa“, navela je Marković.

Ona je poručila da Srbija mnogo očekuje od realizacije projekata, kao što su Fond za Zapadni Balkan i Regionalna kancelarija za mlade, infrastrukturnih projekata u regionu, kao i od predstojećeg Samita u Trstu.

„Važno je da proširenje EU nije ostalo u senci migrantske krize i Bregzita. Migrantska kriza je pokazala da je proces proširenja važan, kako za stabilnost našeg regiona, tako i za stabilnost čitave Evrope“, poručila je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari