Lider Socijaldemokratske partije: Napad na Albaniju je napad na sve članice NATO-a 1Foto: Screenshot/YouTube/ABC News Albania

„Napad na Albaniju je napad na sve članice NATO-a“, rekao je Paskal Milo, lider Socijaldemokratske partije Albanije u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), a povodom afere koja je prethodila odluci te države da prekine diplomatske odnose sa Iranom.

Albanija se odlučila na taj korak kao odgovor na sajber napade koji su u julu ove godine izvršeni na internet stranice Vlade te države.

Iran je, s druge strane, osudio odluku Albanije i negirao optužbe Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, koje Teheran smatraju odgovornim.

Milo je rekao da ni pre jučerašnjih događaja odnosi nisu bili dovoljno dobri.

„Zato što smo pre dve godine imali još jednu situaciju kada su iranski ambasador i još neko osoblje iz ambasade napustili Albaniju zbog svojih nezakonitih aktivnosti protiv interesa Albanije. Tako da su u poslednje dve godine zvanični odnosi bili, recimo, zamrznuti. Ali sa jučerašnjim događajima, sada imamo novu situaciju, nažalost, ali tako je“, poručio je on.

On je objasnio i da su pre mnogo godina, početkom 1990-ih, ponovo uspostavili odnose između dve zemlje i da je to počelo veoma dobro i obećavajuće.

Ali ipak, kasnije je iranska strana zloupotrebila gostoprimstvo Albanije, naveo je on.

Kako je objasnio, pokušali su da se infiltriraju u Albaniju.

Milo se osvrnuo i na istoriju odnosa dve zemlje.

„Iran je bio jedna od najvećih muslimanskih zemalja koja je mnogo ulagala u Albaniju. Još uvek je u našoj zemlji oko 15 hiljada iranskih državljana koji rade na različitim mestima, zavisno od njihovih ulaganja, u obazovanju, zdravstvu i mnogim drugim oblastima. Ali tu je još 15 hiljada ljudi, što znači da su imali mnogo mogućnosti da se infiltriraju u albansko društvo i institucije i da imaju veliki uticaj“, smatra on.

Zvanično, kako je naveo, od kraja 1990-tih godina, tokom konflikta na Kosovu, oni su probali ponovo da se, preko Albanije, umešaju u poslove Kosova, da pruže finansijsku i materijalnu podršku, ali Albanija je to zaustavila.

„Nije dozvolila da Iran koristi albanskui infrastrukturu i pošalje takvu pomoć Kosovu“, ukazao je on.

Milo je pojasnio i njihovu izolovanost.

„Da, žive u izolaciji iz bezbednosnih razloga. Kao što znate, Iran podržava neke vrste terorizma, a posebno, na osnovu činjenice da je Albanija ugostila predstavnike vodeće opozicije, to je jedan od razloga, možda i glavni razlog zašto Iran želi da podriva bezbednost u Albaniji, jer, u stvarnosti se bore protiv iranske opozicije u Albaniji“, prokomentarisao je Milo.

To je, kako je naveo, glavni razlog, kao i ono što se dogodilo 15. jula, a to je veliki napad i provokacija na Albaniju.

„U to vreme je u Albaniji trebalo da se održi Kongres iranske opozicije“, podsetio je on.

Ceo intervju pročitajte na portalu RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari