Lista advokata Aleksića ubedljivo poražena 1Foto: RTV

Na izborima za novo rukovodstvo novosadskog ogranka Advokatske komore Vojvodine lista dosadašnjeg predsednika Srđana Dobrosavljeva ubedljivo je pobedila listu koju je podržavao advokat Nemanja Aleksić, poznat po donaciji kamper vozila za pokretnu kancelariju Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda.

Kako saznajemo, lista Dobrosavljeva dobila je u četvrtak, 14. oktobra, glasove 756 advokata, dok je za Aleksićevu listu glasalo 114, uz oko 20 nevažećih listića, od ukupno 1.400 advokata u novosadskom ogranku. Aleksić nije bio na listi od 35 kandidata, ali je na njoj bilo 17 advokata iz njegove kancelarije.

U kampanji za ove izbore Aleksić je agitovao protiv druge strane iznoseći niz optužbi protiv predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimira Beljanskog. Takođe, Da je pobedila Aleksićeva lista, bio bi to presedan da jedna advokatska kancelarija preuzme monopol ne samo u novosadskom ogranku nego i celoj vojvođanskoj komori koja broji oko 2.500 članova. Novosadski advokati iznosili su da su masovno primali telefonske pozive iz advokatske kancelarije Nemanje Aleksića, sa sugestijom da glasaju za „njegovu listu“..

Predsednik AKV Vladimir Beljanski, koji je u junu ponovo izabran za prvog čoveka komore, kaže da su se članovi novosadskog ogranka odazvali u velikom broju i čekali u redu i po pola sata da glasaju, što je nezapamćen slučaj u istoriji komore, koji pokazuje kome je ogromna većina advokata poverila vođenje novosadskog ogranka, ali i AKV.

Nemanja Aleksić je nedavno u razgovoru za naš list izneo niz neosnovanih optužbi i uvreda prema novinarima i urednicima Danasa, kao i drugih nezavisnih medija, ali i prema opozicionim političarima, kolegama advokatima i političkim analitičarima. Podnosio je i kriivčne prijave protiv novinarki BIRN-a i Zorana Kesića.  Iako je unajmio kamper vozilo i besplatno ga donirao Vesiću, tvrdi da nije član SNS, nego „vučićevac“.

Nema sumnje ko stoji iza njega i da bi na taj način SNS preuzela kontrolu nad vojvođanskom advokatskom komorom. Mediji su navodili da je on zastupnik više banaka i javnih preduzeća u Beogradu i Novom Sadu, pa se donacijom vozila, kako je rekao, Gradu Beogradu, revaširao za poslove u glavnom gradu.

On je to demantovao i za Danas postavio kontra pitanje: „Hoćete da kažete da ja iznajmljujem kao fol kamper vozilo, a Vesić meni namešta zastupanje po Beogradu“.  Protiv njega je vođeno i više disciplinskih postupaka u advokatskoj komori.

Pokušali smo da i od Aleksića dobijemo komentar ishoda izbora u novosadskom ogranku komore, ali do zaključenja ovog izdanja nije se javio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.