SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJEFoto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Poslanici opozicije negodovali su večeras zbog činjenice da im vadajuća koalicija konstantno onemogućava rad, da im se zabranjuju replike, javljanje po poslovniku, izriču opomene, ali i odbacuju amandmani.

Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe Moramo- Zajedno naveo je da je podneo dva amandmana, gotovo identična, a da je jedan prihvaćen, a drugi odbačen.

Naveo je da nije ni lud ni nepismen i da zna kako se pišu amandmani.

„Vaš cilj je da nas, opoziciju, oterate iz Skupštine, jer nam ne dozvoljavate da obavljamo ono zašta smo izabani „, rekao je Zelenović, napomenuviši da vlast tera opoziciju da se bori na drugačiji način.

Na direktnu prozivku da laže reagovao je Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, koji se uvredama obrušio na Zelenovića.

“ Lopužo lopovska, nisi u stanju da pročitaš i povežeš tri člana. Lopužo lopovska da li ti misliš da se ja tebe plašim, da si ti neki šabački kabadahija koji će mene da fascinira. Doveo si ovoga ovde da urla (Aleksandra Jovanovića Ćutu). Mislite da vas se neko boji, da će neko da se skloni. Kakav god budete hteli odgovor, takav ćete i dobiti. Kome vi pretite. Šta sam slagao, da si nepismen, pa jesi“, izgovorio je Jovanov u jednom dahu.

On je optužio Zelenovića da ne razume da je sam priznao da je podneo dva ista amandmana.

„Ti ne znaš šta pričaš. Došao si nervozan. Nema večeras za Šabac. Ovde ćeš da spavaš“, rekao je Jovanov, praćen burnim aplauzom.

Optužio je i opoziciju da kuka za amandmanima, a nije bila u sali kada se glasalo o njihovim amandmanima na rebalans budžeta.

Boga oca si pokrao… Izbore nisi hteo da priznaš, lopužo lopovska. Toliko vam je stalo do amandmana. Šta glumite više. Kome glumite da vi nekoga predstavljate i da se za nešto borite. Borite se za fejsbuk, tviter i jutjub, da napravite spotić, da se negde uslikate, ili tokić. I još jednom lopove lopovski šabački. „, poručio je Jovanov na kraju obraćanja Zelenoviću.

Nešto pre Zelenovića sa istim pitanjem dokle vlast misli da uskraćuje prava opoziciji i dokle misli da se ponaša na ovaj način, da odbacuje amandmane, nedozvoljava replike i oduzima reč vladajućoj koaliciji obratio se i Borko Stefanović, poslanik poslaničke grupe Ujednjeni.

On je mirnim tonom zatražio objašnjenje od predstavnika vlasti, ali konkretan odgovor nije dobio, osim saveta Jovanova da Stefanović, kao iskusni poslanik, poduči poslanike opozicije kako se pišu amandmani.

I Aleksandar Jovanović Ćuta večeras je komentarisao više poslanika vladajuće Srpske napredne stranke.

„Gospodine Jovanov, vidim da ste se ugasili. Da li ste dobili direktivu od Vašeg gazde ili ste malo energetski potonuli? Gde je to raspoloženje? Nismo navikli na Vas da budete u pasivni, pa bi mogla (bivša operska pevačica i poslanica SNS-a) Jadranka Jovanović da otpeva jedno visoko ‘ce’. Gde ste vi dva dana gospodine Bakarec“, upitao je Jovanović poslanike SNS-a.

Da se Jovanov, ipak, nije ugasio videlo se nešto kasnije.

„Nisam ja iznenađen jednim umivenim izdanjem koje smo imali prilike da vidimo. Nisam iznenađen što čovek traži da mu neko peva, jedino što ne shvata da nije u kafani nego u Skupštini“, rekao je Jovanov.

Poručio je Ćuti da samo dođe da mu daju ljubav i razumevanje.

„To ti treba i sve je u redu, bićeš u centru pažnje. Ja ću ti omogućiti uvek da budeš u centru pažnje, jer ja znam da ti želiš. Ti si čovek koji treba da bude u centru pažnje.“

Dilemu da li će poslanici nastaviti rad i dalje i da li će možda spavati u parlametu, kako je obećao Joanov, naposletku je razrešila Snežana Paunović, predsedavajuća skupštine.

Ona je prekinula polemiku najavljujući da parlamnet nastavlja rad u sredu u 10 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari