Luka Babić: Odluka da se školska godina završi ranije oslikava samovolju kakva vlada u Srbiji 1Foto: Printscreen/N1

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Baucal izjavio je večeras da niko nije očekivao odluku da se školska godina završi 6. juna, dve nedelje ranije od planiranog, ali da se niko nije ni iznenadio, jer je „to bio samo jedan korak u kontinuitetu“.

Tokom pandemije virusa korona u Srbiji su na isti način donošene odluke. Neko je odlučivao da se kupe respiratori, pravnik je objašnjavao lekarima kako se koriste, neko je donosio medicinske i epidemiološke odluke kao političke, rekao je Baucal na tribini „Ko nam je (u)skratio školu?“, održanu na Filozofskom fakultetu u okviru ciklusa „Nije filozofski ćutati“.

Baucal je izjavio da ne bi trebalo da iznenadi sadržaj odluke donete posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, ni način kako je doneta, uz ocenu da je u Srbiji obrazovanje obezvređeno.

Foliramo se da imamo obrazovanje. Meni se čini da nastavnici odlaze u školu da kao obrazuju decu, učenici odlaze u školu da se kao obrazuju, jer će im to kao nekad pomoći u životu, direktor škole kao upravlja školom, a u stvari samo razmišlja da se ne zameri nekom u Ministarstvu prosvete ili da stekne neke poene. Onaj u ministarstvu samo razmišlja šta će reći onaj iznad njega. I pre tragedije imali smo sistem koji je imao ljušturu, ali iza te ljušture nije postojala nikakva suština, naveo je Baucal.

Profesor građanskog vaspitanja u Saobraćajno-tehničkoj školi u Zemunu Tatjana Matijaš ocenila je da nije bio fer način kako je doneta odluka i nastavnici i učenici o tome obavešteni.

Ta odluka je dosta nastavnika dovela u poziciju da su pozeleneli od muke i besa, izjavila je Tatjana Matijaš.

Prema njenim rečima, reakcije nastavnika su bile svedene na to da sami probaju da pronađu rešenje kako će se u svemu tome snaći.

Tatjana Matijaš je izjavila da joj je smetalo što nastavnici nisu javno istupili i da su propustili priliku da se organizuju i kažu – „kako to zamišljate da idemo dalje, dokle više to tako?“

Često prosvetni radnici, i kada imaju šta da kažu, nemaju sagovornike, niko ih ne uzima za ozbiljno, nisu važni“, konstatovala je Tatjana Matijaš.

Ona je ocenila da je „čudesno i čarobno što su učenici progovorili“

„To je pokazatelj koliko smo daleko i duboko zaglibili. Ćutanje je opasno“, rekla je Tatjana Matejaš.

Predstavnik udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“ Luka Babić izjavio je da je odluka da se školska godina završi ranije oslikavanje samovolje kakva vlada u Srbiji.

Ta odluka nije donošena ni za koga, niti se bilo ko pitao. Činjenicu da živimo u samovolji najbolje oslikava što smo informaciju da se više ne idu u školu saznali iz medija, rekao je Babić.

Niti se nama neko obratio, niti profesorima, niti direktorima škola, niti Ministarstvu prosvete. Mi u medijima, u sred nastave, saznajemo da je kraj, izjavio je Babić, uz konstataciju da je dopis Ministarstva prosvete o završetku školske godine kasnio jedan dan, posle čega je nastao haos, jer se na različite načine interpretirala vest.

Oni su tim dopisom svima otvorili vrata da rade bilo šta. Nisu pomogli profesorima, niti su ih usmerili na bilo kakavi način, nego su odgovornost prebacili pojedinačno na profesore, rekao je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari