Lutfiu novi predsednik Nacionalnog saveta Albanaca 1Glasanje za NSA u Bujanovacu. Foto:V.R./Danas

Novi predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) je Nefzat Lutfiju, diplomirani pravnik iz Bujanovca i član partije Pokret za demokratski progres (PDP) koja je u koaliciji sa još tri albanske partije činila pobedničku listu na elektroskoj skupštini koja je održana u nedelju.

U skladu sa ranije potpisanim dogovorom između predstavnika Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, Demokratske partije (DP) Nagipa Arifija, Demokratske partije Albanaca (DPA) i Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua, Nefzat Lutfiju će funkciju predsednika obavljati dve godine, a potom će na tu funkciju biti imenovan predstavnik Partije za demokratsko delovanje.

Na elektorskoj skupštini održanoj u nedelju u Sportskoj hali „Mladost“ u Bujanovcu *pobednička lista osvojila je deset mesta od ukupno 15 koliko ima NSA. Pet mesta pripalo je Alternativi za promene (AP) Šćiprima Arifija predsednika Opštine Preševo.

Ovo je kompromisno rešenje, kako bi se završila višemesečna kriza oko konstituisanja NSA i početak njegovog funkcionisanja u punom sastavu.

Bivši predsednika NSA Ragmi Mustafa iz redova Kamberije PDD, potvrdio je za Danas da u novom sazivu neće obavljati ni jednu funkciju, ali da će „ostati posvećen rešavanju pitanja položaja Albanaca u Preševskoj dolini“.

„Iako smo formalni pobednici ovih izbora, mi ćemo participirati u radu NSA, sa konkretnim idejama i projektima, kako bi se rad odvijao u najboljem interesu albanske nacionalne zajednice u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, i svuda gde žive naši sunarodnici“, naglasio je Mustafa.

Na elektorskoj skupštini od 523 elektora, glasalo je njih 512, i ceo proces protekao je kako je ocenio i Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov u „demokratskoj atmosferi uz poštovanje celokupne zakonske procedure koju predviđa ovaj način izbora članova NSA“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari