Lutovac: Polemika koju vode Tadić i Đilas štetna je za obojicu, ali i opoziciju u celini 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Dešavanja ispred Skupštine Novog Sada nam kao na skeneru pokazuju nasilničku prirodu ove vlasti, otuđene od svojih građana. Građani prestaju da veruju da je vlast smenjiva onako kako se taj proces odvija u uređenim, evropskim državama, kakva bi Srbija morala da bude.

Dužni smo da učinimo sve što je moguće kako bi se suštinske promene u državi i društvu izvršile bez neželjenog, nasilnog scenarija. Iskreno se nadam da je to moguće, ako dovoljan broj nezadovoljnih građana na miran način iskaže. svoje nezadovoljstvo, ako svako učini onoliko koliko može da do tih promena dođe. Nijedna sila nije veća od sile građana spremnih da se solidarno bore za svoja prava, navodi predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac u pisanom inetvjuu za Danas, odgovarajući na pitanje šta nam govore slike ispred Skupštine Novog Sada i da li je moguće stvari promeniti bez sile, budući da je vlast na sve spremna.

* Ima li DS i sva ostala tzv proevropska opozicija kapacitet i kredibilitet da i dalje vodi građane ili su samostalne akcije i problemi grupa i pojedinaca veći magnet za pobunu?

– DS ima i kapacitet i kredibilitet da se suočava sa svim problemima sa kojima se suočavaju građani i u toj borbi nestranačke aktiviste i udruženja građana vidi kao saveznike, a ne kao konkurente, baš kao i druge demokratske opozicione stranke.

* Na konsultacije sa predsednikom niste otišli jer niste želeli da učestvujete u stvaranju privida normalne države. Kako se u taj stav uklapa učešće na izborima pod neravnopravnim uslovima i buduće učešće u Skupštinskom radu? Mislite da će se vlast prema opoziciji bolje ponašati u Skupštini nego do sada?

– Više puta sam ponovio da su konsultacije tekovina demokratske političke kulture u uređenim demokratskim državama i tamo one imaju smisla, a da je to kod nas najobičnija farsa, simulacija demokratije. Ne vidim nikakvog smisla da se u toj farsi učestvuje i daje privid normalnosti. S druge strane, koji je smisao konsultacija o formiranju vlade? Nismo zainteresovani za učešće u vladi koju će sastaviti Vučić. Nemoguće je voditi dijalog, pa makar i samo protokolarni, a da sve ostane kako jeste: da nema vladavine prava, slobodnih medija i institucija i da organizovani kriminal kontroliše državu i društvo. Što se učešća na izborima tiče bojkotovali smo izbore zbog uslova kojih ima samo u banana državama jer je opšte raspoloženje građana bilo da se bojkotuje i jer su ključni opozicioni akteri bili za to. Ove godine uslovi nisu bili ništa bolji, ali smo ipak izašli na takve izbore, jer se raspoloženje građana u značajnoj meri promenilo, a i raspoloženje ključnih političkih aktera u opoziciji. Bilo bi besmisleno da je samo DS bojkotovao te izbore.

* Konstitutivna sednica Skupštine bi trebalo da bude u ponedeljak. Kakvu atmosferu očekujete i mislite li da će tada biti izabran novi predsednik parlamenta?

– Sama činjenica da predsednik države najavljuje kada će biti konstitutivna sednica Skupštine govori o tome u kakvoj državi živimo: u državi u kojoj jedan čovek odlučuje o svemu, pa i o tome ko će biti predsednik parlamenta i da li će on biti izabran na toj sednici ili nekom drugom prilikom? Šta očekivati od autokrate koji se ne obazire na Ustav i zakone. Tužno je u šta je Aleksandar Vučić pretvorio Srbiju. I kakvu atmosferu u takvoj državi možete da očekujete? Kakvu atmosferu možete da očekujete u parlamentu u kojem SNS ima većinu, stranka koja opoziciju i sve koji drugačije misle tretira kao neprijatelje?

* Hoćete li onda učestvovati u raspravi o novoj vladi i hoćete li biti u sali kada se bude o njoj glasalo?

– To je prilika da građanima kažemo ko će u ime i za račun Aleksandra Vučića uzeti u ruke izvršnu vlast i upravljati njihovom sudbinom u teškim vremenima koja nas čekaju. To je prilika da upozorimo građane na to šta ih čeka i da se dobro pripreme za iskušenja koja su pred nama.

*Da li sada vi sa nekim i opozicija uopšte međusobno razgovara o zajedničkom ili bar ujednačenom nastupu u Skupštini tokom izbora vlade ili oko nekih drugih tema?

– Razgovaramo sa svima iz demokratske opozicije koji su spremni za razgovor o svim važnim pitanjima od javnog interesa.

* Dokle su stigli razgovori sa NS i Ne davimo Beograd započeti posle izbora i da li to može da znači neki novi zvanični savez?

– Tema naših razgovora nije savez nego usklađeno delovanje o svim pitanjima koja su u interesu građana.

* Za koja ministarstva je DS bitno ko će biti ministar i da li je važno ko su premijer i predsednik Skupštine?

– Vlada koju će sastaviti Vučić biće njegov lični servis i potpuno je nevažno ko će biti predsednik te vlade ili ministar. Na žalost, ni predsednik Skupštine neće biti ništa samostalniji u delovanju, bez obzira iz koje stranke dolazi.

* Šta čeka Srbiju posle izbora Vlade? Koje odluke će biti ili bi trebalo da budu ključne za zemlju?

– Ključne odluke koje bi trebalo doneti tiču se sigurnosti građana, ekonomske i socijalne politike. Međutim, glavni problem je taj što mi nemamo uređenu državu, kompetentne ljude niti elementarnu pravdu u društvu. U takvim okolnostima cvetaju kriminal i korupcija. Nema vladavine zakona niti institucija koje bi ih zauzdale. Nema nezavisnog sudstva, niti samostalnog tužilaštva, a i policija je pod partijskom kontrolom. Nema slobodnih medija koji bi o tome informisali građane. Zato je ključno za Srbiju da se organizovani kriminal i korupcija proteraju iz države, da državu uredimo tako da služi građanima, a ne kriminalcima i korumpiranim političarima.

* Da li će DS glasati za zakone koje predlaže vlast a za koje procenite da su dobri ili ćete biti čvrsta i opozicija po svaku cenu?

– Nećemo podržavati zakonske predloge vladajuće većine, jer je besmisleno podržavati “dobre zakone” ako nema vladavine prava. U državi u kojoj vlada bezakonje podržavanje bilo kakvih zakona vladajuće većine znači podržavati autokratsku vladavinu, stavljati ukrasnu fasadu na ruinu u kojoj živimo. To znači da ćete ili glasati za zakone koji se neće poštovati, ili za zakone koji će biti paravan za nesmetanu vladavinu organizovanog kriminala. Čak i da imamo vladavinu prava vladajuća većina nema kapacitet niti želju da donosi dobre zakone, nego zakone koji su korisni za njih same i one koji su im lojalni.

* Kako vidite odnos lidera SDS Borisa Tadića i lidera SSP Dragana Đilasa. Kao politički savremenik i član DS svedočili ste događajima oko kojih se spore. Gde je prema vašem sudu istina?

– U to vreme bio sam ambasador u Crnoj Gori potpuno posvećen svom poslu, tako da nisam bio neposredni svedok onoga o čemu se sada polemiše. Polemika koju vode štetna je za obojicu, ali i za opoziciju u celini. U percepciji građana oni su predstavnici „bivše vlasti“ koji se uklapaju u stereotipe koje o njima gradi ova vlast ogrezla u korupciji i kriminalu.

* Ko vam je programski bliži SDS ili SSP i s kim biste pre napravili novu izbornu koaliciju?

– DS ima svoj opšte prepoznatljiv identitet, tradiciju i programski je profilisana kao proevropska socijaldemokratska stranka. Takođe, doneli smo deklaraciju o opozicionom delovanju u kojoj smo jasno rekli da nema saradnje sa SNS-om i da ćemo ovakvoj vlasti biti oštra opozicija. Stanje u Srbiji je takvo da nas obavezuje da sarađujemo sa svima koji žele promene iz korena: i sa onima koji su nam programski bliski, ali i sa onima koji to nisu, ali se zalažu za bolji život građana, demokratske vrednosti, medijske slobode i ljudska prava.

U skupštini nije mesto onima koji je unižavaju

* Vama je ovo prvi put da budete poslanik. Čini se da ste miran i staložen čovek. Koja je vaša taktika za „borbu“ sa znatno iskusnijim poslanicima vlasti i opozicije?

– Nastupe u parlamentu ne doživljavam kao borbu PROTIV poslanika vlasti i opozicije, nego kao borbu ZA javni interes, ZA građane. Želja mi je da što veći broj građana to jasno vidi kroz moje i kroz delovanje mojih koleginica i kolega u poslaničkom klubu DS-a. Skupština je devastirana do te mere da veliki deo javnosti smatra da mirnom, staloženom i pristojnom čoveku nije mesto u njoj! Moje mišljenje je potpuno suprotno od toga. U skupštini nije mesto onima koji je unižavaju, vređaju neistomišljenike, demonstriraju poltronstvo. Donošenje najvažnijih odluka koje se tiču javnog interesa jeste posao za mirne i staložene ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari