Mediji: Vlada Kosova kadrovskom greškom narušila učlanjivanje u SE 1Foto: Bojan Cvejić

Vlada Kosova je možda ozbiljno narušila proces članstva u Savetu Evrope jer je za generalnog konzula u Strazburu, mestu gde se nalazi sedište ove organizacije, nezakonito postavila diplomatu bez potrebnog diplomatskog ranga Ljuljzima Hisenia, smatra Albanian post, a prenosi Kosovo onlajn.

Ljuljzim Hiseni, koji je trenutno generalni konzul u Strazburu, pravno ne može da obavlja tu dužnost, jer nema odgovarajući diplomatski rang po zakonima Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Izvršnog veća Saveza sindikata članova Službe spoljnih poslova, dokumentu koji poseduje Albanijan post, Hiseni je „na protivzakonit način unapređen za dva diplomatska ranga istovremeno bez odlaska Komisiji za činove i disciplinu“.

Hiseni nije ispunio ni kriterijume da konkuriše za mesto generalnog konzula, a još manje da bude imenovan kao takav, navodi se u dokumentu Izvršnog veća Saveza sindikata članova Službe spoljnih poslova.

Hiseni zakonski ima rang „prvog sekretara“, što je premalo za funkciju generalnog konzula.

U pravnoj situaciji, napredovanje se obavlja u nekoliko koraka, ali pre svega, po Zakonu o državnim službenicima, mora se raspisati konkurs.

Konkurs može biti interni, a prijave se zatim prihvataju i komisija ocenjuje kandidate da bi kasnije proglasila pobednika. Da bi konkurs bio validan, moraju biti najmanje tri kandidata.

Za Hisenija, takav dokument nema u arhivi Ministarstva pravde, jer ova procedura nikada nije ispoštovana, tvrdi Savez sindikata.

Ali umesto da bude kažnjen za prekršaj, Hiseni je imenovan za generalnog konzula.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala Švarc, premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani odavno su obavešteni o svim prekršajima napravljenim u ovom slučaju.

U okviru teme „Zabrinutost u vezi sa nezakonitim dešavanjima u prošlosti i nedavnim dešavanjima“ Izvršno veće Udruženja sindikata pripadnika diplomatske službe je 18. marta 2022. obavestilo o ovom slučaju lidere Kosova.

U dokumentu do kojeg je došao Albanijan post, potpisanom i pod pečatom Saveta, pišu da „ponavljamo naš zahtev da se takva imenovanja preispitaju“.

Oni su apelovali na ministra, premijera i predsednika, na osnovu datih obećanja, „da preispitaju i ukinu sve nezakonite odluke i da vrate zakonitost Službi spoljnih poslova“.

Zatražili su da se „ne vrše imenovanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bez provere kriterijuma zakonitosti činova“, a za primer su naveli slučaj Hiseni.

Ni na jedno pitanje koje je Veće nekoliko puta ponovilo nije odgovoreno.

Na pitanje Albanijan posta kako se dogodilo da osoba koja je prekršila zakon i nezakonito napredovala bude postavljena za generalnog konzula u jednom od najvažnijih diplomatskih punktova kao što je Strazbur, Ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo prihvatanje pitanja, ali ni posle nekoliko dana čekanja, nisu odgovorili.

Ni generalni konzul Hiseni, koga je kontaktirao Albanijan post, nije odgovorio.

Kosovo je 12. maja 2022. podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Prošlo je skoro godinu dana, a kosovska aplikacija nije ni uvrštena na dnevni red za razmatranje na instancama Saveta Evrope, podseća Ljirim Mehmetaj, glavni o odgovorni urednik Albanijan posta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari