Milivojević: Da li će se lider povući do 31. marta? 1Foto: Instagram

Veče uoči sednica Predsedništva Srpske napredne stranke, na Instagram profilu budućnostsrbije objavljeno je kako predsednik Aleksandar Vučić provodi vreme kao „običan čovek“.

Objavljeno je kako Vučić sedi u vinskom podrumu svojih roditelja uz poruku „retke su večeri kada se smejem i opuštam“. Ova fotografija je još jedna u nizu onih kojima se ističe predsednikovo interesovanje za vinogradarstvo i ljubav prema vinu.

To su i svojevrsne političke poruke, tempirane povodom bitnih momenata kao što su letošnje objave iz voćnjaka uoči formiranja Vlade Srbije.

Podsetimo, i sastav ministara je takođe prvi objavio Vučić nakon sednice Predsedništva SNS, iako bi po ustavnim i demokratskim pravilima ta dužnost trebalo da pripadne tadašnjem mandataru, a sadašnjoj premijerki Ani Brnabić.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević objašnjavajući kada po pravilu zaseda Predsedništvo SNS, ističe da se to dešava onda kada „predsednik Vučić ima potrebu da se konsultuje sam sa sobom“.

Milivojević navodi da Vučić protivustavno vrši funkcije predsednika države i šefa stranke ali i da je obećao da će se povući sa funkcije lidera SNS do kraja marta 2021. godine.

To je, po oceni Milivojevića, trebalo da bude glavna tema sednice Predsedništva, ukoliko Vučić namerava da ispuni ovo obećanje.

– Predsednik Vučić je maksimalno zloupotrebljavao dvojstvo funkcije, pa umesto da se kao predsednik Republike konsultuje sa predsednikom najveće stranke, on se konsultuje sam sa sobom. Ovaj sastanak Predsedništva SNS je mogao da bude prvi korak ka ispunjenju predsednikovog javno izrečenog obećanja da će ispoštovati Ustav i zakone i da će se povući sa mesta predsednika najjače stranke, ističe Milivojević. On naglašava da je 31. mart 2021. godine datum do kada se Vučić „oročio“ na mestu lidera SNS, te da je prošle godine u tri navrata, a poslednji put početkom novembra, rekao da do kraja marta očekuje najviši skup SNS na kome će konačno „ispoštovati ono na šta ga Ustav obavezuje“.

Pored svih tema koje su bile na dnevnom redu sednice, Milivojević ističe da je ova najvažnija.

– Ako bi to i bila tema, uveren sam da bi svi u Predsedništvu SNS bili protiv toga i branili Vučića od njega samog, zato što znaju da bi SNS izborom bilo koga drugog prestala da bude stranka te snage, naglašava Milivojević.

Ipak, on dodaje da bi povlačenjem sa mesta lidera SNS Vučić imao „više vremena da se bavi onim što su njegove ustavne nadležnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari